Poslanicima opozicije večeras uskraćeno ozvučenje u Skupštini 1Foto: Marinika Tepić/Tviter

Poslanicima opozicije koji su najavili da će svaka dva sata držati konferenciju za novinare, u Skupštini Srbije, u znak protesta jer im na sednici parlamenta nije bilo omogućeno da govore o svojim amandmanima na predlog budžeta za 2019. godinu i druge zakone, večeras je uskraćen prenos preko skupštinskog sajta, kao i ozvučenje.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Maja Videnović rekla je novinarima da je „očigledno predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković dala nalog da poslanici budu sprečeni da drže konferenciju za novinare onako kako je normalno i kako se radi u Skupštini“.

„Ova Skupština nije Skupština Srpske napredne stranke (SNS), ovo je Skupština svih građanki i građana Srbije. Mi smo njihovi predstavnici“, rekla je Videnović i dodala je ovo „potpuno nedopustivo“. Ona je, na konferenciji za novinare poslaničke grupe DS u 21:00 rekla da se već dve i po godine u parlamentu pokušava ućutkati glas opozicije. Govoreći o zakonima o kojima se raspravljalo na sednici parlamenta, Videnović je navela da bi trebalo da se ukine „pogubna mera, takozvana privremena zabrana zapošljavanja“.

„Ta takozvana privremena mera je uvedena pre četiri godine kao privremena, produžavaju je iz godine u godinu, što znači da nije privremena“, rekla je Videnović i dodala da ova mera ne važi za svakoga. Ona je rekla da zabrana zapošljavanja važi za čestite građana Srbije, za lekarku, glumicu, naučnicu, vaspitačicu, učiteljicu. Videnović je rekla da za njih nema mesta u budžetu, ali ima mesta za hiljade članova i simpatizera Srpske napredne stranke.

Poslanik DS Dragoljub Mićunović je rekao da ukoliko su u „budžetu predviđena ogromna sredstva za vojsku i policiju, a zanemarljiva za prosvetu i zdravtsvo, socijalne probleme, onda očigledno imamo posla sa vlašću koja nema nameru da bude ni narodna, ni demokratska“. Poslanik DS Balša Božović rekao je da je veoma lako da opozicija napusti parlament, ali je istakao da zbog građana žele do poslednjeg atoma snage da se bore za tu instituciju zato što je to centralna politička institucija u Srbiji koja pripada građanima Srbije. „Ovo nije institucija koju Maja Gojković može da stavi u svoj džep. Mi to na ovaj način ne dozvoljavamo.

To što su nama ukinuli direktan prenos u Skupštini to govori samo o tome da su u nezgodnoj situaciji i da su preplašeni i ne znaju na koji način da se izbore sa nama“, rekao je Božović. Božović je rekao da ne žele da odustanu od toga da odbrane parlament zbog građana. „Mimo ove institucije građanima preostaje isključivo ulica“, rekao je Božović. On je rekao da je borba protiv nasilja danas počela u Skupštini Srbije i izrazio nadu da će u subotu građani imati priliku da tu borbu nastave na ulicama Srbije.

I drugi poslanici DS su govorili o svojim amandmanima podnetim na predložene zakone i najavili da će tokom noći ostati u Skupštini Srbije, kao i da će konferencije za novinare poslanika opozicionih stranaka biti svaka dva sata. Zainteresovani će ove konferencije za novinare moći da prate preko društvenih mreža i Interneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari