Poslanik DJB: Posle pravnog nasilja sa izborima, u Srbiji sve moguće, pa i proglašenje carevine 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Poslanik pokreta Dosta je bilo (DJB) Vojin Biljić izjavio je danas povodom zvaničnog proglašenja rezultata izbora u Srbiji, da „ono što je juče objavljeno na sajtu Republičke izborne komisije (RIK) nije odluka RIK“, zato što je doneta na i-mejl sednici, „što ne postoji u pravnom poretku“ Srbije.

Biljić je na novinarima u Skupštini Srbije rekao da „RIK u nemogućnosti da prizna poraz, pristupa klasičnom pravnom nasilju, nečemu što nije u okvirima ustavnog poretka i zakona“.

On je rekao da odluka RIK-a „nije u skladu sa minimalnim zakonskim standardima za elektronsko glasanje“, i da se povodom toga DJB obratio Upravnom i Ustavnom sudu, Višem javnom tužilaštvu, predsedniku Republike, predsednici Vlade, povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, zaštitniku građana, kao i svim pravnim fakultetima u Srbiji.

„Svako ćutanje nad ovim što radi RIK predstavlja podržavanje ponižavanja logike i zdravog razuma svih građana. Ovo je pitanje koje će se verovatno izučavati na pravnim fakultetima. Ko ima etiku ne moze da ćuti nad ovim“, kazao je Biljić.

On je rekao da „ako se izbori ne ponište, ovo će biti prvi izbori koji su odžani u Srbiji, a da nemaju ni minimum zakonitosti“.

„Ove izbore RIK i vlast ne mogu da pokriju nikakvim pravnim argumentima. Proglašavaju rezultate izbora koji se ni u teoriji ne mogu proglasiti. Ovo je pravni skandal koji sustiže pravni skandal. Nadam se da će svi oni koji budu primili ovo pismo, uključujući i sudije i tužioce, jasno izneti svoj stav, ćutanje nije opcija“, rekao je Biljić.

Biljić je naveo i da „izborni proces u Srbiji nakon ovakve odluke RIK-a ne postoji“, kao i da je nakon ovako održanih i proglašenih izbora sve moguće u Srbiji, „pa i da se proglasi carevina“.

Predsednik DJB Saša Radulović, koji je i poslanik u dosadašnjem sazivu Narodne skupštine, je podsetio da je do ovakve situacije došlo tako što je DJB podneo 2.700 prigovora, za 2.700 (trećinu) biračkih mesta nakon izbora 21. juna, koje je RIK sve odbacio, a zatim se sa DJB obratio Upravnom sudu.

Radulović je rekao da je nakon žalbe Upravni sud poništio 2.700 rešenja RIK-a „čime ona ne postoje, odnosno RIK je morao da ponovi izbore na 2.700 mesta“.

Žalbe DJB su se odnosile na to da sadržaj džakova sa glasačkim listićima ne odgovara zapisnicima sa biračkih mesta, što su, kako je navedeno, njihovi kontrolori dokazali četiri izborna mesta, a zatrženo je da se provere svih 2.700.

„Sada pokusavaju samo da proglase rezultate izbora iako je 2.700 postupaka u toku. Ovo nije moguće, to je pravno nasilje“, kazao je Radulović.

On je rekao i da je DJB podnela tužbu i protiv ponavljanja glasanja 1. jula na 234 biračkih mesta.

Radulović je zamerio medijima da ne prate dovoljno aktivnosti DJB, navodeći da niko od novinara nije prisustvovao konferenciji za medije, ali je ona imala internet prenos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari