Posle izbora na Kosovu niko ne želi vladu sa Demokratskom partijom Kosova 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Sve političke partije i koalicije na Kosovu u slučaju pobede na prevremenim parlamentarnim izborima od 6. oktobra isključuju mogućnost posle izborne koalicije sa Demokratskom partijom Kosova (DPK).

Sa svoje strane DPK ističe da u slučaju pobede na izborima ne isključuje ni jednu stranku kao mogućeg koalicionog partnera.

Prema političkim analitičarima, sledeća izvršna vlast biće u rukama koalicije Demokratskog saveza Kosova (DSK), Samoopredeljenje i Socijaldemokratska inicijativa Kosova (SDIK), ili koalicije DSK, Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i SDIK.

Potpredsednik DSK Lutfi Haziri izjavio je da koalicija sa DPK-om nije moguća, jer je, prema njegovim rečima, uništila mostove saradnje.

„DPK je uništio mostove saradnje jer su izbacili DSK sa vlasti, pregazili partnerstvo i uspostavili svoje partnere i svi su uvereni da je problem sarađivati sa njima. Naravno da ćemo se koordinisati sa drugim strankama na nivou političkih agendi“, rekao je Haziri za portal zeri.info.

Iako nije postignuta postizborna koalicija sa Samoopredeljenjem Haziri kaže da su otvorena vrata da se to učini nakon izbora.

I potpredsednica Samoopredeljenja Fatmire Kolčaku je izjavila da njena stranka definitivno ima crvene linije za DPK.

„Crvena linija za DPK nastavlja se i nakon 6. oktobra. DPK mora da ode u opoziciju da bi preobrazila i promenila način razmišljanja kojim je vladala. Crvena linija će ostati dugo. Promena dolazi sa Samoopredeljenjem“, rekla je ona.

Po njoj, Samoopredeljenje namerava da formira koaliciju sa DSK nakon izbora, pokušavajući da izbegne sve partije koje su bile deo prethodne vlade.

Potpredsednica Socijaldemokratke partije, Šćipe Pantina je rekla da su oni otvoreni za sve stranke, sem DPK.

„Ne bismo voleli koaliciju sa DPK-om i ostajemo otvoreni za druge stranke. Naravno da to zavisi od ishoda izbora 6. oktobra“, rekla je Pantina.

Ona ne isključuje ni koaliciju sa Samoopredeljenjem iako bi voleli da posle izborna koalicija bude sa DSK i SDIK.

Valjdrin Luka, iz Alijanse Novo Kosovo (ANK) rekao je da će koaliicja SDIK – ANK – Partija pravde (PP) biti odlučujući faktor u formiranju nove vlade.

„Nemamo crvenih linija. ANK je liberalna stranka i oduvek je bila stranka koja gradi državu. ANK igra proaktivnu ulogu i nema crvenih linija ni sa jednom strankom. Možda imamo razlike u programima sa nekim strankama, koje su više levo od naše, ali generalno imamo dobru saradnju i sporovodimo naše programe“, rekao je Luka.

Međutim, dva druga partnera ove koalicije (SDIK i PP) su jasno stavili do znanja da neće ući u vladu u kojoj je DPK.

To ne isključuje mogučnost da ANK, kao i na prošlim izborima 2017. izađe iz sadašnje koalicije i prikloni se DPK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari