Potpisana zajednička izjava Srbije i RS o izgradnji tri hidroelektrane u gornjem slivu reke Drine 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković potpisali su danas u Banjaluci zajedničku izjavu o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu reke Drine, čija je ukupna vrednost 520 miliona evra.

Tri hidroeletrane bi činile budući hidroenergetski sistem „Gornja Drina“, a prvi bi bio „Buk Bijela“.

Brnabić je rekla da su Srbija i RS osnovale zajedničko preduzeće za izgrdanju tri hidroelektrane, u kojem je Elektroprivreda Srbije većinski vlasnik sa 51 odsto, a ostalo ima Elekroprivreda RS.

Premijerka Srbije je rekla da je to prvi od dva strateška zajednička projekta RS i Srbije u ovoj i sledećoj godini, a da će za drugi – izgradnju aerodroma u Trebinju, do kraja godine Srbija dati iz budžeta 30 miliona evra.

Najavila je da će u izgradnju aerodroma u Trebinju Srbija uložiti ukupno 51 milion evra, a da bi prvi letovi s tog aerodroma grebalo da budu već 2022. godine.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da je šest godina potrebno za izgradnju HE „Buk Bijela“ snage 180 megavata, i da će koštati 200 miliona evra.

„Radi se o projektu ‘zelene energije’ koji će omogućiti ekonomski rast i RS i Srbije“, rekao je Višković i dodao da će centralama upravljati zajedničko preduzeće čime su „izbegnuti komplikovani procesi javnih nabavki“.

Višković se zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije zbog tog projekta, kao i drugih koje većinski finansira Srbija, poput deonice puta Rača-Bijeljina.

Preduzeće „HES Gornja Drina“ nastalo je odlukom Vlade Republike Srpske iz septembra 2019. godine spajanjem firmi „Hidroelektrana Buk Bjela“ i „Hidroelektrane Foča i Paunci“.

Ranije najave da će Srbija sa svojim najvećim državnim preduzećem dobiti većinski udio u „HES Gornja Drina“ mnogi su okarakterisali kao privatizaciju Elektroprivrede Srpske „iz senke“.

Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) su danas ocenile da je današnje potpisivanje zajedničke izjave predsednika vlada Srbije i Republike Srpske o realizaciji projekta Hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“ „grub napad na suverenitet Bosne i Hercegovine.

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, danas je izjavio da je Republika Srpska poslednjih godina, otkako je u Srbiji na vlasti Aleksandar Vučić, dobila više pomoći nego od BiH za 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari