Potpisivanje pravno-obavezujućeg dokumenta sa Kosovom podrazumeva promenu Ustava Srbije 1

Potpisivanje pravno-obavezujućeg dokumenta sa Kosovom podrazumeva promenu Ustava Srbije, potvrđuju sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE), koji napominje da, uprkos tome, ni u Vladi, ni u Kancelariji za Kosovo, ni u Skupštini Srbije nema informacija da se iko time bavi.

Ministarstvo pravde, kako je za RSE pismeno saopšteno, bavi se ustavnim amandmanima isključivo vezanim za pravosuđe, iz Vlade Srbije je rečeno da se niko promenom Ustava u vezi sa Kosovom ne bavi, dok je iz Kancelarije za Kosovo odgovor izostao.

I dalje je u zvaničnom rečniku srpskih zvaničnika Kosovo „južna srpska pokrajina“, iako to, faktički, skoro dvadeset godina nije, konstatuje RSE.

Po sadašnjem Ustavu, Kosovo je deo Srbije a granice nakon 1999. godine, od kada institucije države Srbije nisu prisutne na teritoriji Kosova, nazivaju se administrativnim. Svaka promena iziskuje i promenu Ustava Srbije.

Gordana Čomić, potpredsednica skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kaže da ne zna da se neka institucija ili stručni tim bavi ustavnim odredbama o Kosovu.

„To nije tema ni u našoj domaćoj javnosti, ni u evropskoj javnosti, ni u partnerskim mestima gde se odlučuje, kao što su Moskva ili Vašington. Ustav i preambula nigde i nikome nisu tema“, rekla je Čomić.

Iz Ustava se mora izbrisati Kosovo, ako se utvrđuju granice sa Srbijom, izjavio je Bogoljub Milosavljević, profesor ustavnog prava iz Beograda.

„Razgraničenje, u smislu priznavanja državne samostalnosti Kosovu, nikako ne bi moglo da se izvede bez promene Ustava. Najpre onaj deo u kome stoji da Republika Srbija ima u svom sastavu dve autonomne pokrajine Vojvodinu i Kosovo i Metohiju. I preambula Ustava bi morala da pretrpi promene, budući da ona stvara državnim organima određene obaveze u vezi sa Kosovom i Metohijom“, objasnio je Milosavljević.

U Ustavu Srbije donetom 2006. godine Kosovo se izričito pominje tri puta. Najpre u preambuli, zatim u članovima o teritorijalnoj organizaciji u kojima se definiše položaj autonomnih pokrajina. Preambula u kojoj se pominje Kosovo, nije obavezujući deo Ustava.

Da li preambulu treba menjati ili potpuno izbrisati, postoje različiti stavovi u stručnoj javnosti.

U normativnom delu Ustava, Kosovo se mora brisati, kaže i Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

„Mora da se iz zakona Srbije i ustavnog sistema isključi reč Kosovo. Sve u svemu, nema puno promena u samom tekstu Ustava iz 2006. godine“, istakao Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari