Građani zahtevaju smenu čelnika lokalne vlasti koja je nameravala da za 12 miliona dinara kupi nelegalni objekat, čiji je jedan od vlasnika muž Zorice Mitrović (SNS), predsednice SO Požega. Traže i da lokalna skupština povuče spornu odluku o kupovini tog objekta, ali i da državni organi reaguju po prijavama koje su građani podneli protiv požeških funkcionera.

Navodeći da bi bilo dobro da je na protestu više ljudi, književnik i muzičar Marko Šelić Marčelo je poručio da „građani ne bi trebalo da okreću glavu na drugu stranu od onoga što nam se dešava, poput šikaniranja u Hercegovačkoj ulici u Beogradu“.

– Rapidno nam ponestaje te druge strane, jer se ovo dešava svuda i, osim nas, niko nas neće spasiti, ni EU, ni Rusija. Ali, nećemo uspeti, ako pristajemo da budemo stoka, a ne građani, rekao je Marčelo i poručio: -Požežani ožežite i širite pelcer Srbijom“.

Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik Danasa, pozdravio je prisutne sa sa „pomaže Božić“, aludirajuli na predsednika opštine i izavao opšti smeh i dodao da je došao u Požegu da „podrži hrabre i odlučne ljude“.

Podetivši na to da je vlast u obližnjoj Ivanjici preuzela Nušićijada, na koji su gostovali prošle godine Zoran Kesić, članovi NJuzneta i on, te da je tada rečeno da je to njihov poslednji nastup, ali, kako je rekao, problem je u tome što su „Nušićijadu, ali i celu državu, prezeli Nušićevi likovi“.

– Ovaj vaš lokalni šerif je verovatno je Jerotije iz Sumnjivog lica. To je dobro za mene i Kesića, jer imamo materijala za pisanje, ali nije dobro za državu, rekao je Petrović i nasmejao prisutne, a potom dodao da vlast i Aleksandar Vučić „pokušavaju da udave Danas“.

Branislav Grubački Guta, osnivač organizacije Novi optimizam, opisao je Požegu „kao grad slobodnih građana“, dodao da su „naprednjaci Zrenjanincima oduezli „zemlju, vodu i vazduh“ i da „trenutno pokušavaju da mu oduzmu i ime“.

– Ovo što nam se dešava je fašizacija društva, koja ide iz palanačkog duha, a vaša borba protiv te fašizacije, svrstava vas na pijedestal ljudi koji su svetao primer borbe protiv toga, poručio je Grubački i dodao da današnji skup dokazuje da su „Požežani avangarda, primer novog optimizma i da bi Srbija trebalo da se ugleda na njih“.

Aleksandar Divović, pravnik i publicita, koga su Božić i Mitrovićka tužili za klevetu, pitao je Božića „dokle će zlouoptrebljavati strpljivost građana“, poručio da „Požeška republika traje duže od nekadašnje Užičke republike“ i da će se taj perid u budućnosti zvati „Požešlo proleće“.

Luka Milovanović, student FPN, zatražio je od Božiča „da podnese ostavku, ako iole ima morala i dobrote“, a na skupu je govorio i Vlade Bećić, predstavnik Udruženja ratnih veterana.

Predstavnici Grupe građana „Protesti u Požegi“, delili su treći broj „Glasa slobodne Počege“ i najavili nove proteste do ispunjenja zahteva.

Pre protesta, u Klubu mladih, održana je tribina „Zašto Srbija stoji, a Požega se budi“, na kojoj su govori Predrag Koraksić Koraks, Zoran Stojiljković, profesor FPN i predsednik UGS Nezavnost, i Mijat Lakićević, urednik u Novom magazinu.

 

Vučićeve fotografije na Koraksovoj izložbi

U Klubu mladih u Požegi, gde je otvorena izložba Koraksovih karikatura i održana tribina, iznad panoa sa karikaturama jutros su osvanule su uramljene fotografije Aleksandra Vučića.

– To je njihova praksa i oni misle da su time nešto uradili, ali to je dobro za izložbu. To se ne dešava prvi put i ponovo su napravili autogol, komentarisao je Koraks za Danas „naprednjačko preuređenje“ njegove izložbe, a potom dodao da bi „bilo dobro da dođe i Vučić da pogleda izložbu“.