Požega primer novog optimizma u Srbiji 1

Građani Požege su protestovali danas, šesti put za dva meseca, a podrška njihovim zahtevima stigla je od uglednih gostiju iz Beograda.

Građani zahtevaju smenu čelnika lokalne vlasti koja je nameravala da za 12 miliona dinara kupi nelegalni objekat, čiji je jedan od vlasnika muž Zorice Mitrović (SNS), predsednice SO Požega. Traže i da lokalna skupština povuče spornu odluku o kupovini tog objekta, ali i da državni organi reaguju po prijavama koje su građani podneli protiv požeških funkcionera.

Navodeći da bi bilo dobro da je na protestu više ljudi, književnik i muzičar Marko Šelić Marčelo je poručio da „građani ne bi trebalo da okreću glavu na drugu stranu od onoga što nam se dešava, poput šikaniranja u Hercegovačkoj ulici u Beogradu“.

– Rapidno nam ponestaje te druge strane, jer se ovo dešava svuda i, osim nas, niko nas neće spasiti, ni EU, ni Rusija. Ali, nećemo uspeti, ako pristajemo da budemo stoka, a ne građani, rekao je Marčelo i poručio: -Požežani ožežite i širite pelcer Srbijom“.

Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik Danasa, pozdravio je prisutne sa sa „pomaže Božić“, aludirajuli na predsednika opštine i izavao opšti smeh i dodao da je došao u Požegu da „podrži hrabre i odlučne ljude“.

Podetivši na to da je vlast u obližnjoj Ivanjici preuzela Nušićijada, na koji su gostovali prošle godine Zoran Kesić, članovi NJuzneta i on, te da je tada rečeno da je to njihov poslednji nastup, ali, kako je rekao, problem je u tome što su „Nušićijadu, ali i celu državu, prezeli Nušićevi likovi“.

– Ovaj vaš lokalni šerif je verovatno je Jerotije iz Sumnjivog lica. To je dobro za mene i Kesića, jer imamo materijala za pisanje, ali nije dobro za državu, rekao je Petrović i nasmejao prisutne, a potom dodao da vlast i Aleksandar Vučić „pokušavaju da udave Danas“.

Branislav Grubački Guta, osnivač organizacije Novi optimizam, opisao je Požegu „kao grad slobodnih građana“, dodao da su „naprednjaci Zrenjanincima oduezli „zemlju, vodu i vazduh“ i da „trenutno pokušavaju da mu oduzmu i ime“.

– Ovo što nam se dešava je fašizacija društva, koja ide iz palanačkog duha, a vaša borba protiv te fašizacije, svrstava vas na pijedestal ljudi koji su svetao primer borbe protiv toga, poručio je Grubački i dodao da današnji skup dokazuje da su „Požežani avangarda, primer novog optimizma i da bi Srbija trebalo da se ugleda na njih“.

Aleksandar Divović, pravnik i publicita, koga su Božić i Mitrovićka tužili za klevetu, pitao je Božića „dokle će zlouoptrebljavati strpljivost građana“, poručio da „Požeška republika traje duže od nekadašnje Užičke republike“ i da će se taj perid u budućnosti zvati „Požešlo proleće“.

Luka Milovanović, student FPN, zatražio je od Božiča „da podnese ostavku, ako iole ima morala i dobrote“, a na skupu je govorio i Vlade Bećić, predstavnik Udruženja ratnih veterana.

Predstavnici Grupe građana „Protesti u Požegi“, delili su treći broj „Glasa slobodne Počege“ i najavili nove proteste do ispunjenja zahteva.

Pre protesta, u Klubu mladih, održana je tribina „Zašto Srbija stoji, a Požega se budi“, na kojoj su govori Predrag Koraksić Koraks, Zoran Stojiljković, profesor FPN i predsednik UGS Nezavnost, i Mijat Lakićević, urednik u Novom magazinu.

 

Vučićeve fotografije na Koraksovoj izložbi

U Klubu mladih u Požegi, gde je otvorena izložba Koraksovih karikatura i održana tribina, iznad panoa sa karikaturama jutros su osvanule su uramljene fotografije Aleksandra Vučića.

– To je njihova praksa i oni misle da su time nešto uradili, ali to je dobro za izložbu. To se ne dešava prvi put i ponovo su napravili autogol, komentarisao je Koraks za Danas „naprednjačko preuređenje“ njegove izložbe, a potom dodao da bi „bilo dobro da dođe i Vučić da pogleda izložbu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari