Pozive za ispitivanje dobilo oko 70 veterana OVK 1Priština Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Udruženje veterana „OVK“ saopštilo je da je do sada pozive za ispitivanje primilo oko 70 članova ovog udruženja, a da će ih još oko 10 biti pozvano do kraja nedelje.

Među tim osobama nema poznatih lica ili vršioca javnih funkcija, a do juče, osima navoda o nekim detaljima osoba koje su navodno pozvane, nije bilo vesti o osobama koje su javno objavile da su dobile poziv suda, piše KoSSev. Kako je tokom nedelje javio Insajderi, pored pripadnika „OVK“ Avdija Ibrahimija, još jedan pripadnik takođe iz Brigade Paštrik je dobio poziv za ispitivanje.

Uz Ibrahimija, poziv je uručen još jednoj osobi koja je želela da ostane anonimna, potvrdio je predsednik Udruženja veterana „OVK“ Husni Gucati. Gucati nije predočio u kom svojstvu su ove osobe pozvane da daju iskaz Tužilaštvu. Insajderi je takođe javio i da će prema informacijama koje je putem svog Fejsbuk profila podelio savetnik predsedavajućeg kosovske skupštine, Kadrija Veseljija, Bljerim Ljatifi ovo Tužilaštvo ispitati građanina koji je za vreme rata imao samo 8 godina i koji nije pripadnik „OVK“.

Ljatifi je dao ocenu da je to „najinteresantniji poziv suda“. Publicista Idriz Zećiraj za Botu Sot ističe da će se Specijalni sud u Hagu baviti ne samo zločinima nad Srbina i drugim nevećinskim zajednicama, već i zločinima Albanaca nad Albancima. „Svi do sada pozvani od Specijalnog Suda, počevši od komandanta Remija pa do Sokola Bašote, optužuju se za ubistvo i maltretiranje, do terorisanja Albanaca. Mislim da nije isključen ni Ramuš Haradinaj“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari