Završeno haško suđenje pripadniku OVK Pjetru Šalji zbog zločina u Kukešu, presuda naknadno 1Foto: EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Pjetru Šalji, koga optužnica tereti za zločine nad albanskim pritvorenicima u albanskom Kukešu, okončano je danas pred specijalnim kosovskim sudom u Hagu.

Raspravno veće će presudu izreći naknadno, rekla je na kraju završnih reči predsedavajuća Mapi Felt Folja iz Holandije.

Šalju (61) optužnica u četiri tačke tereti za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo pritvorenika u improvizovanom pritvoru OVK u fabrici metala u Kukešu, između 17. maja i 5. juna 1999. godine.

Tužilaštvo je u ponedeljak zatražilo da Šalja bude osuđen na 28 godina zatvora, a oštru kaznu juče je predložio i zastupnik osam žrtava koje učestvuju u postupku i imaju pravo na odštetu.

Odbrana je, sa druge strane, zatražila da sudije oslobode Šalju, tvrdeći da je on „potpuno nevin“ i da tužioci nisu dokazali navode optužnice.

Popodnevni deo današnjeg zasedanja suda bio je posvećen raspravi o obeštećenju za žrtve, ako Šalja bude osuđen.

Zastupnik žrtava Sajmon Loz nije u sudnici obelodanio sumu koju je sudijama predložio u pisanom podnesku kao primereno obeštećenje za žrtve. Šaljini branioci su taj iznos označili kao „preteran i neprimeren“.

Sudijama se, na kraju zasedanja, obratio i optuženi Šalja, ali je njegova izjava, po odluci veća, bila potpuno zatvorena za javnost, najverovatnije zbog pominjanja zaštićenih svedoka.

Suđenje je počelo u februaru prošle godine, a Šalja je negirao sve navode optužnice, nazivajući ih „smešnim“.

Šalju su belgijske vlasti uhapsile u Briselu u martu 2021. godine, a u sudskom pritvoru u Hagu je od aprila te godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari