Predlozi promene Ustava ne otklanjaju uticaj politike na pravosuđe 1Izvor: N1

Nezavisno pravosuđe je osnovno ljudsko pravo, ali predlozi amandmana na Ustav u oblasti pravosuđa, koje je uradilo Ministarstvo pravde, ne otklanjanju uticaj politike na rad sudova i tužilaštva, naprotiv, napomenuto je danas na debati o Ustavu i nezavisnosti pravosuđa, uz ocenu da nema političke volje da se to promeni.

Radni tekst amandmana i fingirana javna rasprava obeshrabruju i zabrinjavaju kako će izgledati finalna verzija predloga koje će ministarstvo uputiti Venacijanskoj komisiji, rekao je prefosor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Tanasije Marinković.

On je rekao da Evropska konvencija predviđa da svako o čijim se pravima odlučuje i sudi ima pravo na javnost postupka, da to bude u razumnom roku, pred nezavisnim i nepristrasnim sudom.

Ustav mora da bude utisnut u navike, ne samo u papir, a kako izgleda nećemo imati ni to slovo na papiru, rekao je Marinković, na debati „Ustav i nezavisnost pravosuđa – važno je za sve“, koju su organizovali Fondacije Centra za demokratiju (FCD) i Fridrih ebart stiftunga.

Suština je da imamo konflikt monopola političke moći sa jednim društvom koje još nije konstituisano demokratski da se brani, rekao je predsednik Upravnog odbora FCD Dragoljub Mićunović.

Prema njegovim rečima, ako neko misli da nosilac ukupne političke moći ima nameru da se nekim podeli jedan gram vlasti taj se silno vara, ni jedan gram vlasti neće se podeliti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari