Hajrić: Jako "ne" promenama Ustava uznemirilo vlast; Grubješić: Rezultat odgovorajući jer nije bilo kampanje 1Foto: FoNet/Srpski pokret Dveri

Izjave lidera Sprske napredne stranke i predsenika Srbije i predsednika Socijalističke partije Srbije i Skupštine Srbije, da je slaba izlaznost i loš referendumski rezultat zapravo odraz činjenice da podržavaoci njihovih politika i stranaka nisu glasali za usklađivanje najvišeg pravnog akta sa standardima i zahtevima evropskih integracija – izraz su potrebe da 40 odsto za „ne“ referendumu, ne izgleda kao iskaz snage antivladinih glasača, odnosno protivnika aktuelnog režima, ocenjuje za Danas sociolog Dario Hajrić.

Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku, s druge strane, ističe da je rezultat referenduma potpuno odgovarajući izostanku kampanje za promenu najvišeg pravnog akta Srbije, odnosno da je dobro što je Ustav promenjen uprkos tome, s obzirom na to da će se time ubuduće smanjiti uticaj politike na pravosuđe.

Podsetimo, predsednik Srbije je saopštavajući rezultate referenduma sinoć rekao da je razlog lošijem rezultatu po vlast i zastupnike promene Ustava, odnosno tome da je značajan broj, pre svega u Beogradu i drugim većim gradovima glasao protiv izmena najvišeg pravnog akta, ne glas opozicije i onih koji su protiv njegove vlasti, već činjenica da se mnogo “naprednjaka” izjasnilo protiv.

Potom je rekao i da su njegovi prijatelji kao i roditelji, koje je navodno jedva ubedio da ipak zaokruže „da“, bili protiv promena Ustava, jer većina u Srbiji zapravo reaguje loše i gnuša se zahteva koje EU ispostavljan Srbiji u procesu integracija.

Ivica Dacic
foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Slične argumente, nekoliko minuta posle, u uživo obraćanju, imao je i Ivica Dačić, rekavši da se većina socijalista, takođe, izjasnila protiv izmena najvišeg pravnog akta iz istog razloga.

Da su takve reakcije Vučića i Dačića očekivane nakon krajnje niske izlaznosti i neočekivano jake podrške opciji „ne“ u nedelju, ističe Dario Hajrić.

Hajrić: Jako "ne" promenama Ustava uznemirilo vlast; Grubješić: Rezultat odgovorajući jer nije bilo kampanje 2
Foto: N1

On za Danas kaže da je vrhu vlasti neophodno da objasni otkud toliko jak otpor opciji koju su zastupali jer su svesni da su trenutno u svojevrsnoj defanzivi.

– Počelo je s povlačenjem pred protestima protiv Rio Tinta, zatim su taktički minimizovali referendum i kampanju oko njega jer je pretio da se pretvori u referendum protiv vlasti, a tek im predstoje izbori na kojima im je ugrožena vlast u Beogradu – zaključuje Hajrić.

Prema rečima Suzane Grubješić, ustavne promene u delu koji se odnosi na pravosuđe jesu obaveza iz pristupnih pregovora sa EU.

Hajrić: Jako "ne" promenama Ustava uznemirilo vlast; Grubješić: Rezultat odgovorajući jer nije bilo kampanje 3
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

– Da li birači SNS i SPS zbog toga nisu ili izašli na referendum ili su glasali protiv promena ne menja činjenicu da smo tu obavezu prekjuče ispunili. Druga strana prekjučerašnjeg referenduma je sadržaj i kvalitet samih ustavnih promena koje bi trebalo da smanje uticaj politike na pravosuđe. S obzirom da nije bilo skoro nikakve kampanje da se izadje na referendum i podrže izmene ustava, prekjučerašnji rezultat je sasvim odgovarajući – zaključuje Danasova sagovornica.

Nepravilnosti i pohvale

I dok prema CeSID stanovištu, referendum je prošao uz manje i zanemarljive nepravilnosti, Crta je saopštila da su na četiri odsto glasačkih mesta zabeležene različite neregularnosti.

U pitanju su, ističu, nepravilna priprema glasačkih mesta, povreda procedura za glasanje van glasačkog mesta, kao i dva slučaja pritiska na posmatrače Crte – nepoznate osobe su neovlašćeno boravile na glasačkom mestu, vređale i zastrašivale posmatrače.

„Na značajnom broju glasačkih mesta – skoro 30 odsto – prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, što ukazuje na nedovoljnu pripremljenost organa za sprovođenje izbora“, navodi se u saopštenju.

Hajrić: Jako "ne" promenama Ustava uznemirilo vlast; Grubješić: Rezultat odgovorajući jer nije bilo kampanje 4
Foto: Printscreen youtube

Evropska unija pozdravlja kao važan korak rezultat referenduma na kojem su građani Srbije podržali ustavne promene ka nezavisnijem pravosuđu, izjavila je danas u Briselu portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Pisonero je navela da je uspeh referenduma, kojim je promenjen deo Ustava Srbije o pravosuđu, „važan korak“ i za sprovođenje reformi na putu ka EU kao njenom opredeljenju. Ukazala je da je nezavisnost pravosuđa od ključnog značaja za put Srbije ka članstvu u EU i da srpske vlasti sada treba da dopune mnoge zakone.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari