Ivica Dacicfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Predsednik Skuštine Srbije i lider vladajuće Socijalističke partije Srbije je na večerašnjoj konferenciji za novinare, posvećenoj rezultatima referenduma o promenama Ustava Srbije, imao potrebu da posebno naglasi učešće opozicionih partija u procesu kontrole glasanja, kako bi legitimisao održavanje referenduma, uoči predstojećih izbora u aprilu.

Tako je predsednik socijalista istakao da je osam opozicionih političkih grupacija učestvovalo na referendumu, kontrolišući regularnost glasanja, od Borisa Tadića, preko Demokratske stranke Srbije, Zavetnika, Dosta je bilo, POKS…

– Bio sam ovlašćen da ih predložim u ime Skupštine Srbije, i to sam i uradio. Bili su u organizaciji koja sprovodi referendum, a samim tim je i mogućnost zloupotreba bila svedena na najmanji mogući nivo – istakao je Dačić.

Imajući u vidu, dodao je on, da se otpočetka znalo da tema referenduma nije od prevelikog značaja za građane da bi se moglo računati da će interesovanje biti kao za izlazak na izbore, rezultati su, istakao je Dačić, zadovoljavajući.

Neinteresovanje za referendum lider SPS je objasnio činjenicom da građani Srbije ne dočekuju sa entuzijazmom da se nešto radi zbog pritiska koji dolaze iz Evropske unije.

Kako je rekao, ima mnogo ljudi koji su alergični na te stavove, pa i iz Socijalističke partije Srbije…

– Imajući sve to u vidu, zadovoljan sam rezultatima. Ova vlast, SNS i SPS, zajedno sa drugim strankama je prva koja je samu sebe razvastila u smislu izbora nosilaca pravosudnih funkcija. Otkad postoji parlamentarni sistem, skupština je birala sudije i tužioce.

Sada se sa tim prestaje. Izbor više neće imati veze sa zakonodavnom i izvršnom vlašću – rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, to će biti značajan iskorak u pravcu depolitizacije pravosuđa i evropskih intergracija, odnosno “boljeg života građana”.

Takođe, to će doprineti, naglasio je predsednik Skupštine, otvaranju i usaglašavanju sa evropskim zakonodavstvom, a samim tim, istakao je, i za strane investicije.

Za promenu Ustava glasao je 59,71 odsto birača izašlih na jučerašnji referendum, a protiv je bilo 39,26 odsto, saopštila je Republička izborna komisija, na osnovu podataka sa 98,79 odsto obrađenih biračkih mesta. Na referendum je izašlo 30,65 odsto upisanih birača.

Kako je protekao referendum čitajte na BLOGU OVDE.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari