Predsednički izbori su prioritet Vučiću, rok april 2022. 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

U odluci o terminu vanrednih parlamenarnih izbora, predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić vodiće se interesom da „pojača“ legitimitet predsedničkih izbora, čije osvajanje je politički prioritet i od toga će zavisiti da li će vlast razdvojiti parlamentarne od redovnih predsedničkih i beogradskih izbora.

Da li će do razdvajanja izbora zaista i doći, odnosno mogu li oni da se dese pre aprila 2022. godine, oprečna su mišljenja analitičara, ali u jednom su saglasni – trenutno zategnuta politička atmosfera zbog razvoja afere Belivuk i zategnutih odnosa unutar SNS neće uticati na termin odžavanja parlamentarnih izbora.

Iako je predsednik Vučić, još pri sastavljanju aktuelne Vlade i saziva parlamenta oktobru prošle godine, rekao da će oni biti oročeni i birati se u aprilu iduće godine, zajedno sa novog vlašću Beograda i predsednikom države, još se spekuliše kada bi oni mogli da se održe.

U medijima se u proteklih mesec dana pisalo i da je gotovo izvesno da će se za novi saziv Skup{tine glasati istog dana kada i za predsednika i beogradske odbornike, ali se u dobro obaveštenim krugovima govori da još nije isključena mogućnost da se parlamentarni izbori održe u kasnu jesen ili zimu, nakon što se u oktobru održe stranački izbori u okviru Srpske napredne stranke.

Sukob bez mnogo uticaja

Razvoj događaja u aktuelnom sukobu države i mafije, odnosno sukobima više struja unutar vladajuće partije, ne može značajno da utiče na odluku o raspisivanju izbora, smatra politički analitičar i istraživač javnog mnjenja Đorđe Vukadinović, već će na to uticati dijalog o izbornim uslovima i interesi vlasti.

„Ne verujem da će aktuelne afere imati bilo kakav uticaj na vlast pri određivanju datuma izbora. Razdvajanje izbora treba da bude prvi zahtev i uslov opozicije u pregovorima sa vlašću o izbornim uslovima, jer se dijalog i vodi zbog osporavanja legitimnosti prethodnih parlamentarnih izbora. Ipak, imam utisak da rokove namerno ‘“razvlače’ i vlast, a i međunarodni posrednicia i sada je realno veoma teško, mada ne i nemoguće, organizovati parlamentarne izbore pre beogradskih i predsedničkih“, kaže Vukadinović.

On ističe da je apsolutno neophodno da se prvo izabere novi parlament, koji će imati legitimitet da vodi sve ostale izborne procese, među kojima su i izbori za predsednika.

„Vlast želi da parlamentarni izbori budu što kasnije. Vučić je zainteresovan, pre svega, za predsedničke izbore i za njihovu legitimnost – da oni ne budu bojkotovani zbog čega bi mu odgovaralo da svi izbori budu istog dana, delu opozicije je, pak, stalo samo do Beograda, ali ni jedni ni drugi izbori ne bi smeli da budu pre i nisu važniji od parlamentarnih“, naglašava Vukadinović.

Izbori najverovatnije 3. ili 10. aprila 2022.

Baš zbog toga što je predsedniku Vučiću prioritet osvajanje predsedničkih izbora, politikolog Boban Stojanović smatra da će zajedno sa predsedničkim i beogradskim biti odžani izbori za narodne poslanike, jer su tako najveće šanse da vlast sačuva svoje pozicije.

„Vanredni parlamentarni izbori će najverovatnije biti održni 3. ili 10. aprila, kada su poslednji rokovi da budu odžani i predsednički i beogradski izbori, zbog praznika koji slede posle toga. Mislim da će izbori biti spojeni jer je to odavno najavljeno. Vučiću je važno da na taj način ‘razapne’ opoziciju – da moraju da vode kampanju istovremeno na više nivoa, ne mogu da se fokusiraju samo na beogradske izbore gde bi mžda i imali neku šansu da osvoje vlast. Ujedno to je mamac da opozicija izađe na predsedničke izbore koje bi u suprotnom možda i bojkotovali“, zaključuje Stojanović.

On podseća da je opozicija bojkotovala parlamentarne izbore prošle godine, te da nema smisla da to ponove i sa sledećim glasanjem za narodne poslanike, „kakvi god da budu izborni uslovi“, te zato zaključuje da će vlast koristiti upravo ove izbore da „izvuče“ i opoziciju na vi{e frontova.

Stojanović smatra i da aktuelna afera o odnosima vlasti i Belivuka nije ne{to {to „potresa“ birače vlasti.

„Ne znam koliko odjeci afere ‘Belivuk’ uopšte dolaze do njihovih birača, to više utiče na opozicione birače. Vučić ima svojih dva miliona glasača i njega zanima samo šta oni misle. Čuli smo najavu dodatka na penzije u februaru, to će taman biti dva meseca pre izbore i to će njegovi glasači pamtiti“, zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari