Predstavljen EU program povratka na Kosovo i Metohiju 1Foto:wikipedia /Wlodzimierz

Vranju je održana javna prezentacija programa povratka na Kosovo i Metohiju, koji finansira Evropska unija, a čiji je cilj, kako je rečeno, da se pomogne interno raseljenim porodicama u njihovim nastojanjima za održivi povratak na Kosovo.

Ovaj projekat deo je šireg programa „EU podrška rešenjima za interno raseljene i reintegracije povratnika“ ukupne vrednosti 5,65 miliona evra.

Interno raseljenim licima i povratnicima pružene su informacije o vrstama pomoći kroz nekoliko paketa podrške koji će biti raspoloživi do kraja juna 2020. godine. U naredne dve godine biće sprovedeno nekoliko aktivnosti koje su neposredno usmerene na podršku i pomoć interno raseljenim licima zainteresovanim za povratak, rekla je izvršna direktorka Centra za ravnomerni regionalni razvoj Vanesa Belkić.

„Nekoliko paketa podrške podrazumevaju humanitarni aspekt u smislu opremanja stambenih objekata u koje se povratnici vraćaju u svoje zajednice na KiM nameštajem, električnim aparatima i belom tehnikom, uz obezbeđivanje prevoza ljudi i stvari do njihovih domova“, istakla je ona. Belkić je dodala da se najznačajniji paketi odnose na ekonomsko osnaživanje uz mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja čime bi se obezbedili egzistencionalni uslovi za članove njihovih porodice. Mladima će kroz ovaj projekat biti ponuđen program obuke za programiranje jer je to najbrže rastući privredni sektor na svetu, koji će im obezbediti lakši pronalazak posla u toj oblasti. „Ponudićemo i dodelu malih start-up grantova, donacija i bespovratnih sredstava u vidu nabavke opreme za male privatne biznise.

Njihova vrednost biće 2.500 evra bez PDV-a po individualnom korisniku, a biće favorizovano ujedinjavanje u male povratničke kompanije“, rekla je Belkić. Branislav Janković iz organizacije Arbeiter-Samariter-Bund izneo je podatak da je putem identičnih programa, u protekle tri godine zabeležen povratak 110 porodica koje i danas uspešno posluju.

Na prezentaciji je posebno istaknut značaj saradnje svih relevantnih aktera, uključujući organe državne vlasti, u pružanju pomoći povratnicima kako bi se uspešno realizovali osnovni ciljevi ovog projekta. Sem Vranja aktivnostima je obuhvaćeno još devet lokalnih samouprava u Srbiji. To su Kruševac, Kragujevac, Kraljevo, Čačak, Raška, Vrnjačka Banja, Trstenik, Aranđelovac i Bujanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari