Pregovaračka delegacija Kosova 8. januara u Briselu 1Foto: Facebook

Kopredsedavajući pregovaračkog tima Kosova za dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom Špend Ahmeti izjavio je danas da će ta delegacija 8. januara otputovati u Brisel kako bi se susrela sa predstavnicima EU i ocenio da imaju podršku svih institucija Kosova.

„Na tom sastanku ćemo razgovarati o toku procesa dijaloga. DSK i Samoopredeljenje imaju rezervisana mesta u ekipi i mi ćemo ih uvek pozivati da prisustvuju sastancima“, rekao je Ahmeti posle današnjeg susreta najviših zvaničnika Kosova, pregovaračke ekipe i predstavnika parlamentarnih partija.

On je kazao da su predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Hardinaj rekli da daju podršku toj delegaciji.

„Državna delegacija ima rezoluciju koja utvrdjuje njen mandat. Mi imamo Ustav od kojeg ne možemo pobeći. Ako govorimo u razmeni teritorija imamo Ustav (koji to utvrdjuje)“, kazao je Ahmeti.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji koji je inicirao susret je rekao da je sastanak bio dobar i da će ceo proces pregovara bit transparentan.

„Kosovo ima ljude koji čuvaju zemlju i donose odluke. Naš je cilj jasan, da nas Srbija prizna, da dobijemo sedište u Ujedinjenim nacijama. Za sutra smo pozvali ambasadore velike petorke i šeficu kancelarije EU da ih upoznamo sa procesom“, rekao je Veselji.

Predsednik Kosova Hašim Tači je kazao da ceni inicijativu za susret i za maksimalno angažovanje za što bolju koordinaciju.

„Naš je cilj priznanje od strane Srbije, učlanjenje u OUN. Pozivam one, koji još uvek nisu odlučili, da se pridruže ovom procesu i preuzmu odgovornost. Proces vodi EU i ja ću podržati pregovaračku ekipu“, kazao je on.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da Kosovo neće prihvatiti razmenu teritorija.

Današnji sastanak su bojkotovali predstavnici Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari