Pregovore treba predložiti iako ih vlast neće prihvatiti 1Foto: Medija centar Beograd

Formiranje tima nestranačkih, stručnih ljudi za dijalog sa vlastima – kao odgovor na odbijanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pregovara sa liderima opozicije – nije dobar potez, iako je ponuda dijaloga vlastima neophodna i predstavlja nužnost…

… saglasne su sagovornice Danasa Srbijanka Turajlić, jedna od osnivačica Pokreta slobodnih građana, i sociološkinja Vesna Pešić u odgovoru na naše pitanje u čemu je smisao formiranja tima za dijalog sa vlašću koju karakterišu diktatorskom.

– Ima smisla napraviti tim za pregovore bez obzira što znamo da predsednik Aleksandar Vučić ne želi debatu i pregovore sa opozicijom. Važno je da se naprave dva tima, jedan kompetentan za izborna pitanja koji bi napravio predlog, i politički tim i koji bi predlog politički obrazložio u razgovoru sa predstavnicima vlasti – ističe Vesna Pešić za Danas.

Ona pojašnjava da to ne treba da bude podela na stranačke i nestranačke ličnosti, odnosno da ta podela treba da se izbaci.

– Mi smo u strankama imali stručne ličnosti, odnosno tim stručnjaka koji je zajedno radio sa političarima. Dakle, prvo je da se ta podela likvidira jer je nepotrebna. I ako vlast nije otvorena za pregovore, treba im to ponuditi jer je to važno za budućnost zemlje, i tako ubaciti loptu u dvorište vlasti dobrom predlogom. Ako neće da razgovaraju, to je veliki minus za vlast, jer kako može da odbaci razgovor? Odgovornost pada na takvu vlast – smatra sagovornica Danasa.

Ona zaključuje da Srbija bez slobodne rasprave u javnoj sferi ne može da reši ni svoj kolonijalni položaj, nametnut kako od strane unutrašnjih tako i onih vlasti spolja.

– Nema nikakve sumnje da u Srbiji ne postoji dijalog između vlasti i opozicije i da bi on bio neophodan čak i kada zemlja ne bi bila tako duboko podeljena kao danas. Nema, takođe, ni sumnje da je nedopustivo da predsednik i premijerka takoreći sa gnušanjem odbijaju svaku pomisao na dijalog i da umesto toga i opozicione političare, a i građane koji mesecima protestuju zasipaju uvredama. Formiranje tima građana za dijalog s vlašću shvatam kao odgovor na Vučićevu izjavu da „neće da razgovara sa opozicionim liderima, ali hoće da sa građanima“. Međutim to na izvestan način znači da je prihvaćeno da opozicioni lideri nisu građani i da je predsedniku dato pravo da nas postepeno, prema svom nahođenju, deli na podobne i nepodobne za razgovor. Pitam se šta ćemo raditi sutra ako predsednik poruči da hoće da razgovara recimo samo sa plavokosima između trideset i četrdeset godina starosti – ističe Srbijanka Turajlić za naš list.

S druge strane, dodaje ona, ako se izostave ovi, naoko formalni razlozi, predloženi tim je van svake sumnje kompetentan za dijalog o izbornim uslovima u koje spadaju i mediji.

– Nejasno je, međutim, kakav je mandat tima, sa kim bi on trebalo da stupi u dijalog, da li se predviđa neki neutralni moderator i uopšte šta se očekuje kao ishod dijaloga, a šta ako do dijaloga ne dođe. A pravo pitanje je zapravo hoće li Srbija ikada postati istinski demokratska zemlja u kojoj se dijalog podrazumeva i u kojoj oni koji su trenutno na vlasti imaju svest o tome da su zapravo u službi nas građana – zaključuje Turajlić za Danas.

Podsetimo, u ime organizatora protesta Branislav Lečić je prošle subote na skupu „Jedan od pet miliona“ saopštio građanima sastav tima za dijalog sa vlastima u vezi sa tri ključna zahteva ovog opozicionog saveza: formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za dogovor o fer i poštenim izborima, izbor novog sastava REM-a koji bi bio predložen na ravnopravnoj osnovi vlasti i opozicije, i izbor tehničkog rukovodstva RTS u prelaznom periodu kako bi „mediji konačno, a pre svega javni medijski servisi, bili slobodni i za drugačije mišljenje i za debatu“.

Pregovarački tim čine profesori Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, Snježana Milivojević i Dušan Vučićević, Jovanka Matić sa Instituta za društvena istraživanja, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja. Nezavisno udruženje novinara Srbije i Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija će, takođe, učestvovati u dijalogu, ukoliko do njega dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari