Premijer Češke zahvalio Vučiću zbog donacije 100 hiljada doza vakcina 1Andrej Babiš Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Češke Andrej Babiš pismom je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom donacije 100.620 vakcina, saopštio je danas Vučićev klabinet.

„Izuzetno cenim ovaj čin solidarnosti koji doživljavam kao još jedan dokaz bliskih veza i prijateljstva naših zemalja i istovremeno kao doprinos Srbije globalnoj saradnji u borbi protiv pandemije“, napisao je Babiš.

Izrazio je uverenje da će Vučićeva poseta Češkoj i donacija vakcina kao konkretan ishod te posete, ojačati i inače odlične odnose dve zemlje i podstaći dodatno produbljavanje saradnje.

Babiš je ponovio „kontinuiranu podršku Češke evropskim integracijama Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Vučić je u zvaničnoj poseti Češkoj bio 18 i 19. maja i obećao slanje vakcina, a 31. maja je Srbija poslala u Češku kao poklon 100.620 doza preparata kompanije „Fajzer“ protiv kovida-19.

Češki premijer je već tada pozdravio tu pošiljku prenetu vojnim avionom kao „rekordno brzu“.

Ta isporuka namenjena Univerzitetskoj bolnici u Pragu je, po izjavama Babiša, trebalo da ubrza vakcinaciju u Češkoj za koju vlada interesovanje zbog letnjih odmora i popuštanja sanitarnih mera.

Austrija, Madjarska, Slovenija i Slovačka su aprila najavile da će solidarno iz svojih rezervi pokriti manjak od 70.000 vakcina u Češkoj, nastao zbog poremećaja snabdevanja u Evropskoj uniji. Po očekivanjima češkog Ministarstva zdravlja, te vakcine će stići tokom juna.

U Pragu je preneto da je Srbija susedima poklonila više od 100.000 doza vakcina, a još po 10.000 doza poslaće Crnoj Gori, Kantonu Sarajevo i Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari