Premijerka Brnabić i Stefanović u Skupštini o poslovanju SBB i televizija N1 i Nova S 1Foto: FoNet/Nenad Đođević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je danas nezavisna tela koja se bave elektronskim medijima da se pozabave televizijama N1 i Nova S koje koriste „rupu u zakonu“ i umesto da kao televizija koja nije registrovana u Srbiji samo reemituje strani program ona emituje domaći.

„N1 i Nova S nisu registrovani u Srbiji nisu im izdate dozvole od strane REM-a i u tom smislu nisu domaći kanali oni su registrovani u EU odnosno Luksemburgu, a u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima oni reremituju njihov programa. Čini mi se da je nama svim bez sumnje jasno da su to domaći kanali i ne znam kako sada možemo da se pravimo ludi i kažemo da su strani“, rekla je Brnabić u parlamentu odgovarajući na pitanje poslanika Pokreta socijalista Đorđa Komlenskog.

Ona je istakla da se na tim televizijama ne reemituje program već da je to televizija za domaćim sadržajem i reklamama.

„Ono što mora da se uradi, a to zahteva širu koordinaciju. Molim nezavisna tela da se ovim malo više pozabave. Ja razumem da svi beže od ovog problema jer kada ga pipnete optužuju vas da želite da gušite slobodu međa“, rekla je premijerka.

Ona je kazala da moraju svi da poštuju vladavinu prava.

Branabić je kazala da SBB kao distributer medijskog sadržaja ne poštuje bez sumje Zakon o elektronskim komunikacijama koji kaže da numeraciju kanala određuje REM, jer time štiti javni interes pa numeracijom kanala koji određuje REM da nacionalna televizija RTS mora da bude prvi kanal, SBB to ne poštuju i kod njih je RTS treći kanal po redu.

„Time SBB zloupotrebljava svoj položaj na tržištu na kom imaju 53 odsto. Oni druge kanale nameću apriori građanima Srbije i time direktno i nedvosmsileno krše Zakon o elektronskim komunikacija. To je jedino što je utvrđeno i protiv toga REM može da podnese prekršajnu prijavu, na šta se oni ne osvrću naročito“, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da je pitanje je da li treba da se menja zakon i da se pored prekršaja prijave još nešto uradi. Ja mislim, moje mišljenje kao Ane Brnabić je da je ovde pronađena rupa u zakonu i da to ne treba im dozavolimo. Ovo je nefer konkurencija i kako mi svi skupa poruku šaljemo onda što se tiče vladavine prava“, rekla je premijerka.

Ministar unutrašnjih poslova Nebošja Stefanović se uključio u polemiku i govorio o SBB i kako je naveo, „imperiji koju su stvorili Dragan Đilas i Dragan Šolak“.

Ministar je upitao je da li je radeći u skladu sa zakonom jedan operater kablovski došao do 53 odsto tržišta.

Stefanović je naveo da u ulazima gde postoji taj operater, a zbog kog se „građani obraćaju jer se priključio na javno svetlo, na struju od lifta i koristi resurse građana koji žive u tim ulazima šteti njima i na osnovu toga obezbeđuje u Srbiji uticaj na tržištu“.

„Mi moramo da primenimo zakon i pokažemo da pravila važe za sve. Ako Telekom mora da izmiruje sve svoje obaveze onda to moraju i svi ostali“, istakao je Stefanović.

Đorđe Vukadinović iz opozicionog Pokret za spas Srbije-Nova Srbija rekao da ne izgleda kao da vlast želi da se bavi pravom i zakonima, već da je u pitanju kampanja protiv televizije i kompanije kaja ne odgovara aktuelnoj vlasti.

On je istakao i da velik broj građana ne može da gleda N1 jer drugi kablovski operatari ne emituju njihov program.

Stefanović je govorio potom o poslovanju Dragana Đilasa i da mediji neće da izveštavaju o tome odakle Đilasu novac i „zašto je lagao da je u Českoj postao milioner“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari