Brnabić: Radi se na analizi Krivičnog zakonika radi uvođenja kategorije "napad na novinara" 1Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras zakon o potvrđivanju Ugovora o zajmu za projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima, kao i zakon o potvrđivanju Odluke 1/2019 ESAA Zajedničkog komiteta od 31. jula 2019. godine o uspostavljanju Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja.

Sednici je prisustvovalo 199 poslanika

Skupština Srbije potvrdila je večeras Ugovor o zajmu od 18 miliona evra koji je Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila Srbiji za Projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima. Ugovor o zajmu potpisan je u Beogradu 30. decembra 2020. godine.

Realizacijom ovog projekta brzi internet biće doveden u oko 500 naselja, za oko 80.000 domaćinstava u ruralnim područjima.

Poslanici su potvrdili i Odluku 1/2019 ESAA Zajedničkog komiteta od 31. jula 2019. godine kojom se zamenjuje Aneks I Multilateralnog sporazuma između Evropske zajednice i njenih država članica, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Islanda, Crne Gore, Norveške, Rumunije, Srbije i Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu (u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 10. juna 1999) o uspostavljanju Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je ranije da će biti omogućeno da Direktorat civilnog vazduhoplovstva i ostali nadležni organi za primenu ESSA sporazuma očuvaju i unaprede sigurno i bezbedno odvijanje vazdušnog saobraćaja.

Poslanici su za zamenicu poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podatka o ličnosti izabrali Sanju Unković, diplomiranog pravnika iz Beograda.

Unković će se baviti zaštitom podatka o ličnosti.

Unković od 2011. godine radi u u Službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podatka o ličnosti na poslovima zaštite podataka o ličnoti.

Poslanici su za sudiju u Privrednom sudu u Zaječaru izabrali Ivanu Dimitrijević koja je bila sudijski pomoćnik u ovom sudu.

Antivakseri žele potvrdu da bi mogli da putuju

Brnabić: Radi se na analizi Krivičnog zakonika radi uvođenja kategorije "napad na novinara" 2

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su danas, na masovnom punktu za vakcinaciju na Beogradskom sajmu, dva volontera ubacivala u sistem ljude koji se nisu vakcinisali da bi dobili potvrdu o vakcinaciji, da bi mogli da putuju.

“Danas imamo savršen informacioni sistem, mi odmah možemo da zapazimo takve mahinacije. Danas su dve osobe privedene od strane MUP koje su radile kao volonteri na Beogradskom sajmu, na punktu za masovnu vakcinaciju, zato što su u dogovoru sa nekim drugim ljudima njih ubacivali u sistem kao da su vakcinisani, štampali im potvrde i o vakcini i revakcini, da ti ljudi apsolutno nisu bili vakcinisani”, rekla je Brnabić za skupštinskom govornicom.

Ona je rekla da su antivakseri želeli potvrdu da bi mogli da putuju i istakla da je to ozbiljno krivično delo.

Brnabić je rekla da ima informaciju da im je određeno zadržavanje od 48 sati.

“Jednoj osobi je već uzeta izjava. Druga osoba je trenutno u policijskoj stanici i uzima se izjava, ali nemojte to da radite. Ovo nije ta Srbija gde su takve mahinacije moguće”, istakla je ona.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je govoreći o antivakserima, naveo da su „gugl“ ili „tviter“ zabranili da se na njihovim mrežama pojavljuju poruke koje su protiv vakcine.

Lončar je rekao da je za to da i mi “uvedemo da takve poruke ne smeju da se emituju”.

“To bi bilo najbolje, jer koliko god pričamo dajemo im na značaju, pravimo problem i onda nam treba više vremena da ga rešavamo”, istakao je on.

Apetit EU za proširenje nešto manji zbog korona virusa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da evrointegracije ostaju strateški spoljnopolitički prioritet njene vlade, ali da će dalji napredak Srbije na tom putu zavisiti od članica EU.

„Mi smo spremni, nastavljamo da radimo, a kako će to sve dalje da teče zaista u najvećoj mogućoj meri zavisi od država članica EU. Uz regionalnu stabilnost, to nam je ključni spoljnopolitički prioritet“, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije, odgovarajući na poslanička pitanja.

Brnabić je kazala da joj se „čini da je apetit EU za proširenje nešto manji zbog korona virusa“ i dodala da Unija „ima svoje probleme i druge prioritete u borbi protiv korona virusa“.

Ona je rekla da je vlada Srbije „mnogo radila na slobodi medija“, što je jedna od oblasti zbog koje se Srbiji upućuju kritike sa Zapada.

„Mnogo smo radili na slobodi medija. Usvojili smo Akcioni plan za Medijsku strategiju, formirali radne grupe za implementaciju tog Akcionog plana i Medijske strategije, formirali smo i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara. Jednom mesečno imamo sastanke sa tom Radnom grupom“, navela je Brnabić.

Dodala je da je Vlada otvorila telefonsku liniju za prijavljivanje napada, pretnji i uvreda novinarima i da u saradnji sa OEBS-om radi na analizi Krivičnog zakonika radi uvođenja kategorije „napad na novinara“.

U ovom trenutku najvažnije formiranje Zajednice srpskih opština

Brnabić je izjavila da dijalog Beograda i Prištine održavaju Beograd i predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog mira i stabilnosti, a da je u ovom trenutku najvažnije formiranje Zajednice srpskih opština.

Ona je rekla da će sa bilo kim iz Prištine kad god treba da razgovara o bilo čemu samo da bi bio mir.

“U ovom trenutku postoji samo jedna tačka kada govorimo o dijalogu, samo jedna stvar o kojoj pričamo, a to je Zajednica srpskih opština”, istakla je Brnabić odgovarajući na pitanje predsednika poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaipa Kamberija.

Ona je navela da Priština nije ispunila tu obavezu iz prvog Sporazuma o normalizaciji, i poručila da nema drugog Sporazuma o normalizaciji dok se ne implementira prvi.

Brnabić je rekla da nova vlada u Prištini ponovo krši sopstveni Ustav i istakla da Srbi u toj vladi moraju po „tom takozvanom Ustavu“ da imaju dva mesta.

Kamberi je pitao šta će Vlada Srbije preduzeti da bi se sprečilo širenje, odnosno instituzionalizovanje jezika mržnje prema manjinama, posebno prema Albancima i šta će preduzeti u cilju postizanja sveobuhvatnog Sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

On je rekao da smo svedoci čestih i nepotrebnih provokacija koje rizikuju da ceo proces pregovaranja vrate na polaznu tačku i naveo da je u ranijem periodu Marko Đurić bio zadužen za provokaciju, a od kada je otišao u Ameriku njegovu ulogu je preuzeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kamberi je rekao da je objavljivanje karte Kosova sa srpskom zastavom na Vučićevom Instagram profilu simbolička provokacija koja pokazuje dalje pretenzije Srbije prema Kosovu i predstavlja simboliku Kosova bez Albanaca, simboliku parole devedesetih „Albance preko Prokletija“.

Rekao je i da će premijerki pokloniti knjigu Aleksandra Pavlovića “Imaginarni Albanac”.

„Imamo ozbiljan problem sa demokratijom u ovoj državi“, istakao je Kamberi.

Brnabić je Kamberiju rekla da je on poslanik Republike Srbije i da mora da poštuje Srbiju i da poštuje da je Kosovo i Metohija Autonomna pokrajina u okviru Republike Srbije.

“Oko ovoga nema dvojbe, nema preteranih emocija, nema ljutnje i nema rasprave.Ovo je potpuno jasno, posebno i pre svega u ovom Domu”, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da je karta AP Kosovo i Metohija, koja je obeležena srpskom zastavom, karta koja je uobičajena, tu kartu sa srpskom zastavom priznaje više od polovine zemljine kugle.

Prema njenim rečima, oni koji misle da Kosovo nije u Srbiji su u manjini na ovoj planeti po broju stanovnika i po broju zemalja u UN.

“Zastava neke druge zemje ili neke druge izmišljene zastave na teritoriji Kosova i Metohije pokazuju pretenzije stranih sila ka srpskoj teritoriji.To ne bi bilo uredu, a ovako kako je stavio predsednik Aleksandar Vučić to je istina i to je tačno tako kako treba da bude”, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da niko poslednjih decenija nije uradio više od Vučića za dobrosusedske odnose na Zapadnom Balkanu, da on nije reagovao na provokacije, trudio se da pošalje poruke mira, razumevanja, saradnje.

Brnabić je zamolila Kamberija da razgovara sa političkim liderima u Prištini i skrene im pažnju na to da je za dobrosusedske odnose za bolju budućnost najvažnije da poštujemo ono što je potpisano, a to je Zajednica srpskih opština.

Brnabić je rekla da priča sa Prištinom kad god joj se ukaže prilika, da bi volela da to bude češće, ali je navela da nema naročitog sagovornika u Prištini.

“Ima političkih lidera u Prištini koji kažu da im je razgovor sa Beogradom šesti ili sedmi prioritet.Nama je jedan od prvih prioriteta”, istakla je ona.

Brnabić je rekla da bi volela da priča sa Prištinom, ali Priština neće da učestvuje u tom dijalogu, nije joj važan.

Ona je navela i da je Marko Đurić bio otet u Kosovskoj Mitrovici, da su ga tukli i mučili.

“Vi pričate o jeziku mržnje, pa gde je Priština od jezika mržnje.Jezik mržnje je za Prištinu civilizacijsko dostignuće.Vi ste još na mučenju, otmicama, ubijanju”, rekla je Brnabić obraćajući se Kamberiju.

Brnabić je izjavila danas da su izvođači radova obećali da će autoput Miloš Veliki do Požege biti završen do Svetog Nikole, 19. decembra ove godine.

Verujem da ćemo imati do kraja godine autoput do Požege

Brnabić: Radi se na analizi Krivičnog zakonika radi uvođenja kategorije "napad na novinara" 3
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Brnabić je, u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje poslanika, rekla da “otvaraju i tu deonicu Čačak – Požega“ i istakla da je to “velika stvar”.

“Što se autoputa tiče, osim ako nemamo dodatnih nekih ozbiljnih problema koje može da nam napravi korona virus, zaražavanja radnika koji rade na autoputu, mislim da tu imamo odlične partnere kineski Siar bisi, neverovatno kvalitetna kompanija, ispunjavaju sve što kažu, tako da ja verujem da ćemo imati do kraja godine autoput do Požege, a onda krećemo dalje Požega-Kontroman, ono što je važno za taj deo Srbije”, rekla je ona.

Brnabić je navela da se paralelno sa tim radi i uređivanje Ovčarsko-kablarske klisure koja je biser Srbije.

“Želimo da pokažemo građanima da radimo paralelno na stvarima. Da ne kasnimo. Ako već izmeštamo saobraćaj iz Ovčarsko-Kablarske klisure zahvaljujući autoputu da ćemo odmah ovo da sređujemo kao izuzetnu turističku i prirodnu destinaciju, predeo izuzetne prirodne lepote”, rekla je ona.

Brnabić je istakla da je samo za sređivanje Ovčarsko-kablarske klisure u 2020. godini izdvojeno 100 miliona dinara.

Nadam se da ćemo moći da popustimo mere sledeće nedelje

Brnabić: Radi se na analizi Krivičnog zakonika radi uvođenja kategorije "napad na novinara" 4
Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Brnabić je takođe izjavila da je u Srbiji do sada vakcinisano 1.356.000 građana, od kojih je 913.000 revakcinisano i dodala da se nada da će sledeće nedelje „moći da popuste epidemiološke mere“.

“Nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana da pređemo brojku od milion revakcinisanih ljudi”, rekla je Brnabić za skupštinskom govornicom odgovarajući na pitanje predsednika poslaničke grupe Stranka pravde i pomirenja SPP – Ujedinjena seljačka stranka USS Samira Tandira.

Ona je rekla da trenutno u Srbiji ima 564.663 imunizovanih građana, odnosno potpuno zaštićeni građani.

“Ne ide nam loše, ali svaki dan je važan. Moramo da uradimo sve što možemo da što više ubrzamo dalju vakcinaciju”, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da se svaki dan prijavi oko 10.000 građana za vakcinaciju preko portala eUprave.

Brnabić je rekla da u sve više lokalnih samouprava postoje punktovi na kojima građani mogu da se vakcinišu bez poziva.

Ona je navela da će početkom aprila u Srbiju stići 500.000 Sinofarm vakcina i 5. aprila 106.000 Fajzer vakcina, tako da će u svim lokalnim samoupravama biti otvoreni punktovi za masovnu vakcinaciju bez prijave.

Brnabić je rekla da prate situaciju na svaka dva sata kada je u pitanju korona virus.

“Nadam se da ćemo moći da popustimo mere sledeće nedelje”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je kroz tri paketa ekonomskih mera iz budžeta Srbije izdvojeno osam milijardi evra direktne podrške privredi i građanima i po tome smo jedna od deseta najboljih zemalja sveta, jedna od deset zemalja koja je najviše dala za podršku privredi i građanima.

“Mislim da je Srbija jedina zemalja u kojoj su rasle plate i penzije, povećana je minimalna cena rada za 6,6 odsto, inflacija je stabilna, javni dug je pod kontrolom”, istakla je ona.

Dačić: Skupštinsko telo da razmotri Izveštaj EP i da poslanicima “podnese predlog o tome”

Brnabić: Radi se na analizi Krivičnog zakonika radi uvođenja kategorije "napad na novinara" 5
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić tražio je danas od predsednice Odbora za evropske integracije Elvire Kovač da ovo skupštinsko telo razmotri Izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji i da poslanicima “podnese predlog o tome”.

“Možemo otvoreno da razgovaramo o svemu, a Srbija je suverena i nezavisna zemlja i mi ćemo sami donositi odluke o tome kako ćemo da radimo”, rekao je Dačić za skupštinskom govornicom.

On je rekao da je iznenađen, što je Kovač iznenađena što je Evropski parlament usvojio ovakav tekst.

“Imate kod Irene Vujović u oblasti zaštite životne sredine, u tekstu Rezolucije stoji da su zabrinuti za životnu sredinu u Smederevu, Boru i ne znam gde još, Kolubari ili negde, gde su samo Kinezi.Znači u Beogradu se potrujte, a samo tamo gde su Kinezi, to je problematično”, rekao je Dačić.

Poslanici ponovo vređali sudiju Majića

Brnabić: Radi se na analizi Krivičnog zakonika radi uvođenja kategorije "napad na novinara" 6
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

U raspravi o izboru zamenika poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, narodni poslanici sa liste „Aleksandar Vučić za našu decu“ najviše vremena potrošii su na kritiku bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića, ponavljali su optužbe na račun lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, a najteže optužbe išle su na račun sudije apelacionog suda Miodraga Majića.

Njega je Veroljub Arsić optužio da bi on zaštitio i silovatelje i pitao kada će on kao sudija doći u skupštinu „da ga oni priupitaju šta radi“.

Arsić se osvrnuo na afere u kojima su javne ličnosti optužene za najgnusnija dela prema svojim štićenicama, a onda pozvao poslanike da zamisle sudski proces, da zamisle osuđujuću presudu i da zamisle šta bi uradio Majić.

„Majić bi rekao da se presuda poništava zato što je spreman da uvredi sve naše umetnike i kaže da je takav stav o ponašanju među njima uobičajeno“, izneo je Arsić svoju pretpostavku.

On je u nastavku diskusije rekao da svi koji su zaradili novac dok su bili na vlasti moraju da dokažu odakle im taj novac i jesu li platili porez.

Ostali poslanici uglavnom su govorili da je nekadašnji poverenik Rodoljub Šabić na početku dobro radio svoj posao, ali da je kasnije, kako kažu, „počeo da se bavi politikom“ i „da štiti Sašu Jankovića“.

Skoro svi govornici pominjali su račune Dragana Đilasa uz tvrdnje da o opoziciji uopšte ne govore „osim kada je reč o lopovluku“.

Poslanici će do kraja dana glasati o svim tačkama dnevnog reda.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas sednicu postavljanjem poslaničkih pitanja, a u toku dana razmatraće Predlog odluke o izboru zamenika Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Predlog odluke o izboru sudije koji se prvi put bira na sudijsku funkciju.

Vlada Srbije najavila je da će danas popodne od 16 časova na poslanička pitanja u parlamentu odgovarati premijerka Ana Brnabić.

Za zamenika Poverenika za zaštitu podatka o ličnosti predložena je Sonja Unković, a kada je reč o predlogu za sudiju koja se bira prvi put na sudijsku funkciju, poslanici će se izjašnjavati o Ivani Dimitrijević za sudiju u Privrednom sudu u Zaječaru.

Parlament je prihvatio ranije da se o ove dve tačke obavi zajednički jedinstveni pretres.

Poslanici su protekla dva dana razmatrali predloge zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima i o potvrđivanju Odluke 1/2019 ESAA Zajedničkog komiteta od 31. jula 2019. godine o uspostavljanju Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, koji je podnela Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari