Priprema za nastavak dijaloga sa Beogradom 1MajaKocijančič Foto: FoNet /TV FoNet

Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, lideri nedavno izabranog tima Prištine za pregovore sa Beogradom, sastaće se danas u sedištu EU sa saradnicima posrednice u briselskom dijalogu Federike Mogerine.

Prema najavama kosovskih medija, Mogerini neće prisustvovati tim razgovorima. LJimaj je za prištinski portal Zeri kazao da se radi o pripremnom sastanku za nastavak dijaloga o Kosovu, koji je sazvala EU, preneo je RTS. Zeri podsećaju da je ovo drugi sastanak šefova kosovske delegacije sa predstavnicima Brisela za manje od mesec dana.

Portparolka EU Maja Kocijančić rekla je za Zeri da se „pozicija EU ne menja – mi smatramo da treba ukinuti takse, a očekujemo i nastavak dijaloga“.

– Sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum radi potpune normalizacije odnosa Beograda i Prištine zahteva klimu koja doprinosi dobrim susedskim odnosima u kojoj se poštuju i u potpunosti sprovode sporazumi iz prošlosti… Kako bi se to postiglo, Beograd i Priština moraju da se uzdrže od saopštenja i dela koja nisu u interesu regiona, kazala je ona.

Kosovski tim za dijalog trebalo bi da ovih dana predstavi platformu za pregovore o Kosovu javnosti. Špend Ahmeti je nedavno za Danas kazao da je „Republika Kosovo spremna za dijalog sa Srbijom, koji bi doveo do dogovora, a glavni uslov je uzajamno priznavanje“.

– Naša zajednička rezolucija sa Socijaldemokratskom inicijativom, koju je izglasala Skupština Kosova, naglašava kao principe održivog i inkluzivnog sporazuma, obostrano priznavanje, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i ubrzanje integracionih procesa u Evropsku uniju i NATO. Ideja je da radimo sa gušćim rasporedom u prvoj polovini ove godine da bi se postigao dogovor sa Srbijom, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari