Pripreme za izbore u SNS: Čistka je kampanja ili dokaz smenjivosti? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda (arhiva)

Pripreme za izbore u Srpskoj naprednoj stranci već su počele, a plan je da se oni najpre sprovedu u okružnim, opštinskim i gradskim odborima.

Ceo proces kadrovskog osveženja, uz smenu onih koji nisu dobro radili na lokalu, trebalo bi da bude završen do kraja godine, kada će biti održana izborna skupština na kojoj će se birati vrh stranke. U SNS tvrde da je uspostavljena stroža unutarstranačka kontrola i da će izvestan broj lokalnih stranačkih moćnika morati da ode sa funkcija, jer nisu radili na dobrobit građana.

Sagovornici Danasa podsećaju da je predsednik Srbije i predsednik SNS Aleksandar Vučić više puta u proteklih sedam godina najavljivao kadrovske čistke među naprednjacima.

Navode da se svi još dobro sećamo prethodne skupštine SNS, iz maja 2016, kada je Vučić najavio da će biti uspostavljena mnogo stroža kontrola i da neće dozvoliti da se stranka „sama uruši“, što je, kako je rekao, bila sudbina nekih drugih stranaka kada su došle na vlast. U proteklom periodu licitirano je sa imenima i brojem lokalnih funkcionera koji će biti smenjeni.

Pominjan je gradonačelnik Kragujevca i sin bivšeg predsednika Srbije, Radomir Nikolić, koji je navodno već dugo na ledu u stranci i to zbog kupovine novih limuzina, vatrometa, velikih izdataka za ugostiteljske usluge. Osim njega spominjan je i Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice, i to zbog skandala sa pretnjama gepekovanjem i čupanjem grkljana stranačkom kolegi, kao i zbog luksuziranja – nabavke osam automobila, od kojih su četiri skupe limuzine.

Pod tim „specijalnim stranačkim tretmanom“ poslednjih godina su bili i čelni ljudi Kuršumlije, Arilja, Bogatića. Među njima je bio i Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brusa, ali on nije smenjen zbog negativne ocene koju je dobio od SNS, već zbog pritiska javnosti, zbog seksualnog uznemiravanja Marije Lukić.

U međuvremenu je smenjen i predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, takođe zbog pritiska javnosti, zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, a ne zato što je kontrola SNS utvrdila da on nije radio u interesu građana, već u sopstvenom interesu.

To je i razlog što, kako veruju sagovornici Danasa, u najavljenoj čistki neće biti smenjeni oni koji su loše radili, već oni koji su se zamerili vođi. „Nemam iluzija o nekom velikom zaokretu u kadrovskoj i SNS politici Aleksandra Vučića. Tu najavljenu akciju provetravanja u SNS vidim samo kao još jednu marketinšku kampanju, koja će biti i predizborna. Takve kampanje Vučić periodično vodi.

Ta struktura vladavine koja se formirala i učvrstila pod SNS počiva na principu lične lojalnosti i poslušnosti ličnosti vođe i tu se završavaju svi kriterijumi i etički i kompetitivni. Samo ako baš neka afera ili pritisak javnosti bude prevelik, onda će se SNS odricati nekog kadra. Struktura vlasti počiva na bespogovornoj poslušnosti ali i zaštiti koju onda taj poslušnik uživa od strane vođe“, napominje Đorđe Vukadinović, glavni urednik Nove srpske političke misli.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, međutim smatra da je dobro da svi u partiji znaju da mogu biti smenjeni ako ima značajnijih zloupotreba. Ta ideja o permanentnoj proveri kadrova, kako kaže, jeste dobar pokretač, a to da li će kadrovi biti smenjivani zavisi od rezultate provere.

„To što su i ranije najavljivane čistke na lokalu, a do njih nije dolazilo je stoga što nije bilo zloupotreba. A da li će nakon ove nove najave uslediti smene, videćemo. Svakako je dobro da partijski, kao i državni kadrovi znaju da su smenjivi“, kaže Anđelković, a na pitanje da je ipak bilo zloupotreba, ali i smena zbog pritiska javnosti, a ne zbog naprednjačke kontrole, on kaže da je i pritisak javnosti bitan faktor.

Boban Stojanović, doktorand na FPN-u, smatra da kadrovske promene koje se mogu desiti na unutarpartijskim izborima u SNS neće biti sigurno po kriterijumu kvaliteta rada u javnom interesu, već po zaslugama za partiju. To je nešto, kako kaže, što mi i ne vidimo, jer su to njihovi unutrašnji odnosi – broj birača, aktivista, održanih skupova itd.

„Verujem da oni koji nisu dovoljno radili za stranku, da će oni biti smenjeni. A da su oni koji dobro rade za partiju, zaštićeni od strane stranke sve dok skandali ne isplivaju na površinu kao što se desilo u Brusu i Grockoj“, navodi Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari