"Priština se ponaša kao dete u pubertetu" 1Foto: EPA-EFE/MSC/

Kosovo se ponaša kao dete u pubertetu koje hoće da se pomalo oslobodi tutorstva staratelja, a staratelj, Sjedinjene Američke Države, bi da i dalje odlučuju o svemu i daje obavezujuće savete.

Ipak, Kosovo će suspendovati takse i zbog postojanja suda za ratne zločine OVK i odmah posle toga počeće završni pregovori, koji će obuhvatiti i vojne, bezbednosne, političke, diplomatske, privredne, saobraćajne, infrastrukturne i neke druge aspekte i otvoriti put da Srbija i Kosovo krenu ka NATO i EU, kažu za Danas nezvanično zapadne diplomate, odgovarajući na pitanje da li je Amerika, u izvesnoj meri, okrenula leđa kosovskim Albancima zbog njihovog odbijanja da ukinu takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH i šta se očekuje u narednoj fazi pregovora Beograda i Prištine.

Povodom platforme prištinskog tima za pregovore sa Beogradom, o kojoj će ovih dana glasati kosovski parlament, diplomate navode da taj dokument „polazi sa maksimalističkih pozicija, jer ostavlja mogućnost kosovskim Albancima za ustupke tokom pregovora, do čega će sigurno doći, kako bi obe strane bile u povoljnoj poziciji na kraju procesa“. Prema tvrdnjama pojedinih izvora Danasa, ponovo je „oživljena“ ideja o organizovanju konferencije slične Dejtonskoj 1995, o kojoj se u „diplomatskim kuloarima“ na Zapadu diskutovalo prošlog leta.

„SAD sve ozbiljnije razmišljanju o sazivanju međunarodne konferencije, na kojoj bi se u izolovanom prostoru, nakon višednevnog ili višesedmičnog pregovaranja, završio proces i potpisao obavezujući sporazum Beograda i Prištine. Prema zamisli Amerikanaca, taj sporazum će značiti minimalnu korekciju granica, određene garancije za Srbe na Kosovu i uslovno priznanje Kosova od strane Srbije. Uslovno priznanje podrazumevalo bi saglasnost Beograda da Priština postane članica Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih institucija“, navode diplomate.

Podsetimo, u čestitki koju je američki predsednik Donald Tramp uputio predsedniku Srbije povodom Dana državnosti ističe se da bi „uzajamno priznanje trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa (Beograda i Prištine)“. „Takav istorijski dogovor, sa uzajamnim priznanjem u svojoj suštini, izgradio bi put za ciljeve evrointegracija Srbije i ekonomski rast“, konstatovao je Tramp.

Diplomate navedeno pismo američkog predsednika tumače za naš list kao „još jedan dokaz da je namera SAD okončanje kosovskog pitanja kroz neku vrstu priznanja Kosova od strane Srbije“, ali da „ostaje pitanje u kojim granicama Kosova bi to bilo ostvareno“.

Pojedini izvori Danasa ne isključuju ni mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu. Kao argument za takvu tvrdnju ukazuju na nespremnost kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da ukine takse, uprkos jasnom nezadovoljstvu i negodovanju Vašingtona.

„U Prištini se trenutno sve političke opcije zalažu za ukidanje taksi, osim Haradinaja, Samoopredeljenja i nekih manjih stranaka. Demokratska partija Kosova (PDK) i Demokratski savez Kosova (LDK) su se založili za ukidanje taksi, pre svega zbog partnerstva sa Amerikom. Stoga, mogući su prevremeni izbori na Kosovu, zbog čega je predložena i oštra platforma za nastavak pregovora sa Srbije. Tek nakon eventualnih izbora, na kojima bi najviše glasova, najverovatnije, pripalo LDK, mogli bismo da očekujemo ublažavanje te platforme“, tvrde naši izvori.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je za prištinske medije da će Skupština „usvojiti ovu platformu, ali da će konačnu reč na budući sporazum sa Srbijom dati građani Kosova, na referendumu“. On je istakao da „platforma garantuje da neće biti zajednice srpskih opština ili trećeg nivoa vlasti na Kosovu, niti nove Republike Srpske na Kosovu“.

Kosovski predsednik Hašim Tači ponovio je prošlog vikenda da će ove godine biti postignut sporazum sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari