Pristup Kurtija prema crkvenoj imovini nije nov nego javan 1Foto: EPA-EFE/ KENZO TRIBOUILLARD

Pristup Aljbina Kurtija prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne bih nazvala novim, već malo agresivnijim pristupom, jer kada se sve oduzme i sabere, na kraju je rezultat opet isti, a to je nepoštovanje sudskih odluka koje se odnose na SPC i nepoštovanje cele te ideje postojanja specijalnih zaštićenih zona.

To ocenjuje za Danas Milica Andrić Rakić, projektna menadžerka organizacije Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice, povodom pisma koje su na adresu Uneska uputili premijer Kosova Kurti, predsednica Vjosa Osmani i predsednik skupštine Glauk Konjufca, u kome od pomenute organizacije zahtevaju da sa liste ugroženih spomenika skine četiri manastira SPC.

Kako je preneo portal Kossev, prištinski zvaničnici su zahtevali i da Unesko ukloni oznaku da je reč o srpskim manastirima i da ih označi kao kosovske, kao i da Kosovo ne naziva „autonomna pokrajina“.

Prema rečima Andrić Rakić, iako Kurtijevi prethodnici nisu ovako otvoreno pokušavali da na drugačiji način predstave poziciju SPC, opet su krajnji rezultati dela i jednih i drugih isti, a to je da je imovina SPC obespravljena.

– Uz to što se ne poštuje odluka o potvrdi vlasništva manastira Dečani nad 24 hektara u njegovoj okolini, sada je počelo i suđenje u slučaju tužbe Univerziteta u Prištini isto protiv SPC, o vlasništvu nad zemljom na kojoj se nalazi Crkva Hrista Spasa u Prištini, koja će tek da bude povod za ovakve slične akcije i politička previranja. Tako da ja ne vidim da je tu nešto drugačiji pristup, jer su isti rezultati tih politika bili, samo ovo izgleda agresivnije i taj se sukob dešava u potpunosti u javnosti, budući da oni objavljuju sva ta pisma koja šalju u vezi sa statusom SPC na Kosovu – navodi Andrić Rakić.

Ona ocenjuje da nije pametno to što radi kosovska vlada, jer na taj način direktno dokazuje da postoje očigledni problemi u odnosu između lokalnih vlasti i te verske zajednice. Prema rečima Andrić Rakić, bez obzira na zakone na koje se pozivaju u vezi sa pravima SPC, ipak, ono što je na papiru i ono što se dešava u realnosti jednostavno nije isto.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić podseća da je istekao moratorijum za koji su se Aleksandar Vučić i Ivica Dačić izborili u vezi sa stavljanjem na dnevni red prijema Kosova u Unesko. Prema njegovom viđenju, pismo Kurtija, Osmani i Konjufce je očigledno najava da će Kosovo ponovo aplicirati, ili proveravaju šanse.

– Taj njihov dopis, očigledno kao što je bila ona priprema preko reagovanja na izveštaj Europa nostra, koji i te kako narušava kredibilitet kosovskih vlasti da brinu o manastirima, motivisan je time da oni ojačaju svoju poziciju pri glasanju za članstvo Kosova u Unesko, to bi njima bio veliki adut. Drugo, da pokažu tu ofanzivnost, jer ako se setimo, one prethodne vlasti nisu išle tako ofanzivno – objašnjava Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari