Prisutna opozicija preuzela ulogu kulise u predsednikovoj farsi 1Foto: Nenad Bozic

Poslanici Stranke moderne Srbije (SMS) su podeljeni u stavu da li treba nastaviti rad na plenarnim sednicama u Narodnoj skupštini.

Na specijalnoj sednici o KiM, učestvovalo je četvoro mojih kolega. Koleginica LJupka Mihajlovska i ja, nismo. Delim političke stavove mojih kolega iz poslaničke grupe SMS koji su izneti na pomenutoj sednici i donekle razumem razloge za učestvovanje na sednici koji se tiču promocije stranke i političkih stavova i programa, kao i da su njihove namere u politici časne, kaže za Danas Nenad Božić, poslanik Stranke moderne Srbije.

Kako objašnjava, bojkot plenarnih sednica je započeli zbog uslova u kojima parlament radi od početka saziva.

– Poslovnik se ne poštuje, nema godišnjeg programa rada, kolegijum se ne održava, sednice zakazuju po hitnom postupku sa više desetina tačaka dnevnog reda u objedinjenoj raspravi, besmisleni amandmani pozicije koji potroše vreme za raspravu o pojedinostima, a za većinu zakona nema javne rasprave. Na to bih dodao i često šikaniranje opozicionih poslanika od stranke predsedavajućih a i poslanika vladajuće većine. Ništa se od toga nije promenilo od početka bojkota. Posebna sednica o KiM je posebna i po tome što se na njoj očekivala dominacija predsednika republike koji krši Ustav, pokoravajući narodne poslanike, Vladu Srbije uz goste na galeriji među kojima su i lica osumnjičena za teška krivična dela i begunci su od policije na KiM kojoj je po Briselskom sporazumu predata nadležnost na severu Kosova. Predsednik republike po Ustavu i zakonima Republike Srbije nema u nadležnosti da kreira i vodi politiku kao i da pregovara u ime Srbije – ukazuje on.

Božić napominje da niko od opozicionih poslanika koji su učestvovali na sednici nije konstatovao činjenicu o kršenju Ustava i tražio od tužilaštva da reaguje.

– Time je prisutna opozicija preuzela ulogu kulise u toj predsednikovoj farsi. Izražavam žaljenje što je time u javnosti stvorena slika da je i PG SMS deo lažne opozicije koju predvode radikali. Građani će nam u istraživanjima javnog mnjenja i na izborima reći da li je ta odluka bila dobra ili ne – smatra naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, opozicija nije ispunila obećanje da tokom bojkota održava sednice paralelnog parlamenta i tako javnost bude upoznata o političkim stavovima opozicije kroz otvorene debate koje bi mogle da se održavaju širom Srbije.

– Ubeđen sam da je razlog da se od javnosti sakriju razlike u političkim stavovima među opozicionim strankama jer to ne ide u prilog nametanju jedne zajedničke liste od strane jednog dela opozicije. Politički program za sledeće izbore ne može da se svede samo anti-Vučić politiku već građani moraju znati šta ih čeka posle Vučića a očigledno je da se u opoziciji mnogo razlikujemo po tom pitanju – zaključuje Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari