Privrednici Srbije spremaju robu za kosovsko tržište uz mnogo nedoumica 1Foto: BETA/Igor Majstorovic/DS

Privrednici Srbije pripremaju robu za izvoz na kosovsko tržište jer je danas stupila na snagu Odluka o suspenziji takse od 100 odsto na robu iz Srbije, ali, kako kažu, ima nedoumica oko toga da li će biti problema oko propratne dokumentacije i šta znači reciprocitet koji kosovska Vlada ne precizira.

Komercijalni direktor fabrike stočne hrane „Gebi“ iz Čantavira Deneš Kemiveš rekao je za Betu da su ga poslovni partneri sa Kosova obavestili da je Odluka o suspenziji stupila na snagu i da su u obavezi samo da deklaracije budu na albanskom jeziku.

Kosovska vlada suspendovala je takse od 100 odsto od 15. marta na sirovine, a na gotovu robu od danas, 1. aprila do 15. juna ove godine uz mere reciprociteta koje se ne preciziraju. Takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine su uvedene u decembru 2018. godine.

„Distributeri naše kompanije su nam rekli da je sada obaveza da deklaracije budu na albanskom jeziku, a reciprocitet se, kako se nezvanično priča, odnosi na neke političke odluke“, rekao je Kemiveš.

On je kazao su njihovi poslovni partneri sa Kosova uputili četiri kamiona za oko 100 tona stočne hrane i roba bi sutra trebalo da bude utovarena.

Kemiveš je rekao da je pre uvodjenja taksi bilo problema kako da se tretira izvoz, da li kao klasičan na koji se ne plaća porez na dodatu vrednost (PDV) ili kao unutrašnja trgovina kada se plaća PDV.

„Sada ćemo videti kada stigne dokumentacija sa carine kako se tretira plasman robe na to tržište“, rekao je Kemiveš.

Suvlasnik „Hemotehne“ koja proizvodi plastičnu ambalažu Radovan Mijatović rekao je da za tu kompaniju dosta znači izvoz na kosovsko tržište gde je plasirano robe za oko 100.000 evra pre uvodjenja taksi.

„Kako smo saznali takse su suspendovane, a reciprocitet se odnosi na politička uslovljavanja i priznanje kosovskih registarskih tablica za automobile“, rekao je Mijatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari