Proevropska opozicija nezadovoljna dijalogom i napušta ga 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Predstavnici dela proevropske opozicije SSP, DS, PSG, PZP i ZZS nisu zadovoljni današnjim nastavnom međustranačkog dijaloga uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta, saznaje Danas od izvora koji učestvuju.

Zato će, ga kako nam je rečeno, verovatno i napustiti.

Predlozima opozicije, kako nam je rečeno, predstavnici SNS nisu želeli na ozbiljan način da pristupe.

Jedan od njih je i razdvajanje izbora, koji vlast neće prihvati.Da će tako biti, moglo se zaključiti i pre početka dijaloga kada je Ivica Dačić, predsednik SPS i predsednik Skupštine Srbije, koji je zbog te funkcije fasilitator dijaloga, rekao da će izbori biti 3. aprila sledeće godine.

Iako je predstavnicima dela proevropske opozicije najavljeno da će o predlogu njihovog sporazuma o slobodnim izborima razgovarati, Dačić je naveo da ipak neće, nego da će biti reči o dokumentu koji su sačinili posrednici a koji je opozicija odbila.

„SSP neće učetsvvati u nastavku dijaloga ni danas ni sutra. Sporazum koji su dali evropski posrednici je neprihvatljiv i ne nudi rešenje bilo čega. Tražili smo da predlog našeg sporazuma sporazum bude danas na agendi kao ne bi gubili vreme, ali nije. Sve ovo je velika farsa“, naveo je predsednik SSP Dragan Đilas.

Danas i sutra se nastavljaja međustranački dijalog vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova.

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je posle sastanka u okviru druge faze međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca da ga raduje da je opozicija na tom sastanku nastupila dosta jedinstveno i da su podvukli crvene linije ispod kojih neće ići.

Međutim, u Zajedono za Srbiju, čiji je lider Nebojša Zelenović bio na današnjem satanku međustranačkog dijaloga, i inicijativi Ne davimo Beograd još vagaju hoće li ostati ili ne na poslepodnevnoj sesiji međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije.

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić ipak veruje da se sutra može doći do nekog dogovora u ovoj rundi međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, ali, kako ističe, to ne zavisi samo od SNS, koja je sa maksimalno dobrom voljom ušla u ovaj proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari