Policija je juče u zajedničkoj akciji sa Specijalnim tužilaštvom, privela dekana, prodekana i više profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu zbog sumnje da su primali mito. Među privedenima je, potvrđeno je juče u Ministarsvu prosvete, i pomoćnica ministra prosvete Emilija Stanković koja je takođe profesor na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

Policija je juče u zajedničkoj akciji sa Specijalnim tužilaštvom, privela dekana, prodekana i više profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu zbog sumnje da su primali mito. Među privedenima je, potvrđeno je juče u Ministarsvu prosvete, i pomoćnica ministra prosvete Emilija Stanković koja je takođe profesor na kragujevačkom Pravnom fakultetu.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da su „zbog sumnje da su duže vreme primali ili posredovali u primanju mita“ lišeni slobode i Sveta Purić, dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Božin Vlašković, prodekan za finansije tog fakulteta, i Srđan Đorđević, docent i bivši sudija Ustavnog suda.

Papreni cenovnik

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao naš list cenovnik za buduće pravnike nesklone učenju bio je zaista papren. Položeni ispit bez pojavljivanja studenta na fakultetu naplaćivan je, navodno, i od 500 do 750 evra, dok je izdavanje diplome vredelo 12-16.000 evra.

U zajedničkoj akciji MUP i Specijalnog tužilaštva uhapšeni i profesori Ivana Čukalović, Predrag Stojanović, Dragana Petrović, Dragan Bataveljić, šef Službe za studentska pitanja Zoran Simić i nezaposleni Saša Jovanović iz Velike Plane. Osumnjičeni su uhapšeni u Kraljevu, Kragujevcu i Beogradu. Policijska uprava u Kragujevcu ovim povodom se do juče popodne nije zvanično oglasila, a privedeni čelnici i profesori Pravnog fakulteta do ranih popodnevnih sati nisu bili sprovedeni istražnom sudiji.

„Bivša“ pomoćnica nije bivša

Ministarstvo prosvete je u svom jučerašnjem saopštenju Emiliju Stanković (na fotografiji) predstavilo kao bivšu pomoćnicu ministra prosvete. Kako nam je u Ministarstvu rečeno, Stanković je ministra, pre nešto manje od mesec dana, usmeno obavestila da iz ličnih razloga daje ostavku na svoju funkciju, a kako na sednicama Vlade nije bilo reči o kadrovskim pitanjima, ona nije formalno razrešena dužnosti. Emilija Stanković je rođena 1953. godine u Rekovcu. Diplomirala je na kragujevačkom odeljenju Pravnog fakulteta u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Odbranila je magistarski rad na temu „Ograničenja svojine u starim i arhaičnim pravima“ i doktorsku disertaciju na temu „Dioklecijanov edikt o cenama“. Za vanrednog profesora za nastavni predmet Rimsko pravo izabrana je 2004. godine.

Pre nekoliko godina Emiliji Stanković je ispred Pravnog fakulteta u Kragujevcu, posle ispita, ukradena torba u kojoj se nalazilo oko pet hiljada evra. Ona je slučaj prijavila policiji i posle par dana vraćen joj je deo novca, koji lopovi nisu potrošili.

U MUP ističu da su osumnjičeni za određenu sumu studentima omogućavali da polažu ispite tako što su im upisivali ocene u indeks i sačinjavali lažne zapisnike o polaganju ispita. Policija navodi da će nastaviti s proverom i prikupljanjem dokaza u cilju razotkrivanja korupcije ne samo na kragujevačkom, već i na ostalim fakultetima na kojima rade osumnjičeni.
Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala juče nije želelo da daje izjave novinarima zbog, kako su naveli, „zakonskih ograničenja“.
Slobodan Vuksanović, ministar prosvete, rekao je da je o privođenju profesora saznao iz medija.
– Republika Srbija ima svoju strategiju za borbu protiv korupcije u svim oblastima i u skladu s tim niko ne može da bude iznad zakona – rekao je Vuksanović.
Ministar je ocenio da svi nadležni organi treba da rade svoj posao u skladu sa zakonom i dodao da je njegova pomoćnica Emilija Stanković bila u stalnom radnom odnosu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, kao i da je tokom rada u Ministarstvu dala pun stručni doprinos.
Rektor Univerziteta u Kragujevcu dr Miloš Đuran juče posle podne izjavio je za naš list da Univerzitet još nema zvaničnu informaciju o privođenju profesora Pravnog fakulteta, ali da je on o tome obavešten posredstvom medija.
– Sačekaćemo zvaničnu informaciju pa ćemo reagovati, ali je izvesno da ćemo kao Univerzitet znati da se suočimo s tim slučajem. U svakom slučaju to je veliki udarac za Univerzitet u Kragujevcu, a svako će snositi individualnu odgovornost“, rekao je rektor Đuran za naš list.
Po ovdašnjim kuloarima se, inače, godinama „šuška“ o navodnim ili stvarnim mahinacijama ne samo na Pravnom fakultetu, a šta je tačno pokazaće istraga. Reagujući na hapšenja Studentska unija Srbije u jučerašnjem saopštenju navodi da nije iznenađena privođenjem profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, među kojima je i pomoćnica ministra prosvete. U saopštenju se ocenjuje da, „iako se naša država još 2003. godine opredelila za put evropskih obrazovnih integracija, danas postaje sasvim jasno da na tom putu nije učinjeno ništa što bi omogućilo stvaranje obrazovnog sistema koji postoji na univerzitetima Evrope. Koruptivno ponašanje, koje je činilo kičmu visokoobrazovnog sistema Srbije devedesetih godina, postoji i danas, a institucionalna borba protiv korupcije nikada nije započela“.
Unija još ističe da u Srbiji, osim Univerziteta u Kragujevcu, postoje i univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici i da se njihovi studenti nadaju da je ovo tek početak borbe protiv korupcije na univerzitetima. Studenti smatraju da se danas na sceni visokog obrazovanja Srbije igraju dve predstave istovremeno, jedna stara, koja promoviše korupciju kao način postizanja cilja, i druga, iza koje su hiljade studenata koji se bore za studiranje prema evropskim pravilima i principima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari