Proglašenje ruskog člana UNMIK za personu non grata posle stava Gutereša 1Foto: EPA-EFE/Natalia Kidd

Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) ne komentariše zahtev kosovskih vlasti o ukidanju imuniteta ruskom radniku te institucije, budući da se radi o tekućem sudskom procesu, a po proceduri se takvi zahtevi prosleđuju generalnom sekretaru UN-a na odlučivanje.

Prethodno je na zahtev premijera Kosova Ramuša Haradinaja da se on proglasi nepoželjnom osobom reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova koje je zatražilo od Ministarstva unutrašnjih poslova da se ruski radnik UNMIK-a proglasi nepoželjnom osobom na Kosovu.

Kako pišu prištinski mediji MUP je doneo tu odluku i prosledio je MSP-u.

U skladu sa međunarodnim pravom i zakonom na Kosovu, svo osoblje UNMIK-a uživa imunitet od pravnih procesa.

Glavni tužilac u Mitrovici Šućri Sulja ju sredu podneo zahtev o ukidanju imuniteta, kako bi otpočeo postupak u vezi krivičnog dela „ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti“ i „učešće u grupi koja je počinila krivično delo huliganizma“.

UNMIK misija, međutim, navodi da su dva radnika te misije privedeni dok su obavljali redovne dužnosti nadgledanja i izveštavanja o situaciji, a u skladu sa mandatom misije.

„Dok se detalji još uvek razjašnjavaju, uključeno osoblje je radilo u službenom svojstvu kada su uhapšeni i privedeni. Pored toga, postoje ozbiljne tvrdnje da je policija primenila silu protiv jasno identifikovanog osoblja UN-a, što prevazilazi razumne standarde. UNMIK tek treba da dobije adekvatne informacije od organa vlasti u smislu razloga za njihovo pritvaranje“, navodi se u odgovoru UNMIK-a. Kako se dodaje, obojica su zadobili povrede i podvrgnuti su lečenju.

Dodaje se da je ruski državljanin stacioniran u kancelariji te misije u Zubinom Potoku, dok je druga osoba srpske nacionalnosti asistent u istoj kancelariji.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova zatražilo od UNMIK-a da pojasni okolnosti o prisustvu ruskog državljanina, radnika UNMIK-a, na barikadi u blizini Zubinog Potoka na severu Kosova.

Barikadu na putu postavilo je lokalno srpsko stanovništvo kako bi se sprečio prolaz kosovske policije. U to vreme, u toku je bila akcija hapšenja osumnjičenih policajaca i pojedinih lica zbog umešanosti u korupciju i organizovani kriminal.

Direktor kosovske policije Rešat Ćaljaj kazao je na konferenciji za novinare u utorak da je policija „u pokušajima uklanjanja barikada kako bi se stiglo do cilja, naišla na vozilo UN-a u kojem su bili jedan međunarodni i jedan lokalni radnik te misije“.

„Oni su privedeni zato što su bili na barikadama“, dodao je Ćeljaj.

Prištinski mediji su juče javili da je u vozilu ruskog diplomate pronađena testera kojom su posečena stabla koja su postavljena kao barikada na putu prema Zubinom Potoku.

Takođe je u medijima bilo napisa da je on pripadnik ruske vojne obaveštajne službe kamufliran u diplomatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari