Promeniti predsednika ili stranku 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Iako je krilo Demokratske stranke okupljeno oko Vide Ognjenović i Dragoslava Šumarca najavilo da će pozvati demokratski i proevropski orijentisane opozicione stranke na ujedinjenje, za sada nije poznato ko će se, osim Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, odazvati tom pozivu.

Predstavnici opozicionih stranaka tvrde da za sada nije bilo ni nagoveštaja da će poziv stići, ali da o ujedinjenju sa DS za sada ni ne razmišljaju.

Vida Ognjenović je za naš list najavila da bi ovih dana trebalo da dođe do usaglašavanja ugovora o ujedinjenju SDS i ZZS u Demokratsku stranku, a potpisivanje ugovora bila bi samo formalnost.

Ona je najavila i da će uskoro biti održan i sastanak sa drugim demokratski orijentisanim strankama oko mogućeg ujedinjenja, napominjući da će poziv biti upućen Novoj stranci, PSG, Srbiji 21, pa „zašto ne i Stranci slobode i pravde Dragana Đilasa“.

Zoran Lutovac, predsednik DS, kaže za Danas da Vida Ognjenović ne može da zastupa stranku bez odobrenja i ovlašćenja, pa ni ne može da potpiše ništa što ima pravni ili politički značaj za DS. A Boris Tadić, kaže Lutovac, može da poziva samo na okupljanje oko svoje stranke.

Pavle Grbović, funkcioner Pokreta slobodnih građana, kaže da se oni neće mešati u unutrašnja pitanja drugih organizacija. „Nama predstoji period konsolidacije koja bi trebalo da bude okončana 5. septembra održavanjem Skupštine na kojoj će se birati kompletno rukovodstvo. Pre izbora rukovodstva  koje će imati legitimitete da upravlja Pokretom, mislim da PSG ne treba da ulazi u bilo kakve pregovore sa bilo kim“, objašnjava Grbović.

U Novoj stranci Zorana Živkovića tvrde da nikakav poziv na razgovor nisu dobili, dok iz Srbije 21 nisu odgovarali na naše pozive.

Ana Stevanović, funkcionerka Đilasove Stranke slobode i pravde, kaže da je SSP samostalna stranka i da pripada Savezu za Srbiju, čiji je član i Demokratska stranka. „Stoga bilo kakvi razgovori i odluke ne mogu, a da ne uključe Zorana Lutovca, kao legitimno izabranog predsednika DS“, kaže Stevanovićeva.

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, i bivši visoki funkcioner DS, kaže da je Lutovac predsednik DS i da on ne zna o kakvom krilu te stranke je reč.

Na pitanje da li bi se odazvao pozivu o ujedinjenju u DS, on kaže da bi to bilo kao kada bismo ga pitali da li bi došao na svadbu na koju bi bi ga pozvao mladin bivši. „Na tu svadbu bi došao samo neko pijan, a opijenih raznim umišljenim visinama su deo tog projekta. Pošteno rečeno i mislim da svi nemaju loše namere, ali put u pakao, kažu, popločan je dobrim namerama. Ne bih da gazim po njemu“, zaključuje Veselinović.

Da li će umesto ujedinjenja doći do novog raskola u Demokratskoj stranci teško je odgovoriti. Dejan Nikolić, potpredsednik DS, kaže da je ovakvih situacija bilo i ranije i da sve ukazuje da će i sada nastati neko novo udruženje građana.

„Opstrukcija rukovodstva su počele onog trenutka kada smo izabrani. Sve vreme su stvarani šumovi u javnosti drugačijim porukama, izjavama od zvanične politike stranke. To je vrlo štetna praksa koja postoji od 2012. Za šest godina smo promenili četiri predsednika i sve je ostalo isto. A kao predlog za rešenje, grupa nezadovoljnih predlaže da ponovo promenimo predsednika. I naravno da sve ostane isto. Umesto da promenimo predsednika, promenićemo DS i tu praksu koja godinama nanosi štetu i topi političku supstancu stranke“, kaže Nikolić za Danas.

Nada Kolundžija, koja je za izbor novog rukovodstva, nada da će se „rukovodstvo DS vratiti na poštovanje osnovnih principia na kojima je utemeljena ne samo DS već i sva istiniski demokratska društva. To podrazumeva, kaže, dijalog, sukobljavanje ideja, a ne ljudi, međusobno uvažavanje i toleranciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari