1 od 5 miliona: Nećemo odustati od protesta(VIDEO, FOTO) 1Foto: Twitter /BBC na srpskom

„Dijalog je naš uspeh, to je dokaz da naša šetnja svake subote nije uzaludna, to je dokaz da popuštaju pod pritiskom i da su svesni da nam ne pada na pamet da odustanemo“, rekao je na 35. antivladinom protestu #1od5miliona u Beogradu Moma Kovačević, student Fakulteta organizacionih nauka i jedan od organizatora protesta.

On je, obraćajući se ispred Predsedništva Srbije, rekao da šira akademska javnost ćuti i upitao profesore zašto okreću glavu dok se gazi obrazovni sistem, dok ministri falsifikuju i plagiraju.

„Nebojša Stefanoviću (ministar unutrašnjih poslova) ti si falsifikator, Siniša Mali (ministar finansija) ti si plagijator. Aleksandre Vučiću (predsednik Srbije) smeni svoje ministre“, poručio je Kovačević.


Ovaj protest održan je nekoliko dana nakon što je na Fakultetu političkih nauka započeo dijalog predstavnika vlasti i opozicije, uz posredstvo civilnog sektora, a u vezi sa izbornim uslovima. Do kraja avgusta su najavljena još dva okrugla stola.

Janko Veselinović, profesor Univerziteta u Novom Sadu i lider opozicionog Pokreta za preokret, podsećajući da je opozicija potpisala Sporazum sa narodom, rekao je da u njemu piše da će se boriti za slobodne i poštene izbore.

„U ovom sporazumu piše da nećemo priznati izbore koji će biti održani ukoliko ne budu obezbeđeni slobodni i pošteni izbori i da tu vlast nećemo priznati. To ćemo smatrati udarom na ustavni poredak. A ja ću dodati i državnim udarom“, poručio je Veselinović.

On je rekao da učesnici protesta ne beže od pregovora ni na Fakultetu političkih nauka, ni u skupštini, ni na trećem mestu, ali da traže ispunjenje zahteva, od prvog do poslednjeg, koje su postavili protest i stručni tim.

„Ukoliko ti zahtevi ne budu ispunjeni, bojkotaćemo izbore“, poručio je Veselinović.

Učesnici protesta traže stvaranje fer izbornih uslova, omogućavanje nezavisnosti rada kontrolnih tela, stvaranje uslova za povratak opozicije u parlament, otvorenost javnih servisa za opoziciju.

Okupljenima na protestu se obratio i Uroš Marković iz Skupštine opštine Stari grad.

„Jutros, dok se Vesić Goran (zamenik gradonačelnika Beograda) sa Vučić Aleksandrom šepurio na Trgu republike i maštao o daljem rušenju Beograda, poslao je novog fantomskog direktora sportskog centra ‘Milan Gale Muškatirović’ zajedno sa privatnim obezbeđenjem sa splavova, koji su upali u zgradu sportskog centra, nasilno zamenili brave, pretili svim zaposlenima otkazom i oteli sportski centar i bazene ‘Milan Gale Muškatirović'“, rekao je Marković.

Protest je počeo minutom ćutanja u znak sećanja na sve žrtve operacije “Oluja” u Hrvatskoj, koja je počela 4. avgusta pre 24 godine a završio se paljenjem sveća spred crkve svetog Marka.

Antivladini protesti počeli su 8. decembra u Beogradu nakon što je jedan od lidera opozicije, Borko Stefanović, pretučen u Kruševcu uoči održavanja tribine opozicionog Saveza za Srbiju.

Učesnici protesta traže stvaranje fer izbornih uslova, omogućavanje nezavisnosti rada kontrolnih tela, stvaranje uslova za povratak opozicije u parlament, otvorenosti javnih servisa za opoziciju.

U međuvremenu je, ove nedelje, u Beogradu održan sastanak predstavnika vlasti i opozicije, uz posredstvo civilnog sektora, u vezi sa izbornim uslovima. Do kraja avgusta su najavljena još dva okrugla stola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari