Protest ispred SANU tokom naučnog skupa o "Projektu Jadar" 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN TIMOTIĆ

Predstavnik pokreta „Oslobođenje“ Duško Kuzović predao je danas u Beogradu obaveštenje Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) s potpisima 36 lokalnih opozicionih političara koji se protive otvaranju rudnika i geološkim istraživanjima u svojim opštinama.

Ispred zgrade SANU organizovan je protest na početku dvodnevnog naučnog skupa „Projekat Jadar – šta je poznato“ o eksploataciji minerala jadarita u okolini Loznice.

Naučni skup je počeo u 9 časova, a na njemu je najavljeno obraćanje ministarke rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i predsednika SANU Vladimira Kostića.

„Spremni su da svoje stanovište brane rešenošću i svim sredstvima kojima se brani život, ognjište i sloboda odlučivanja“, navodi se u obaveštenju političkih organizacija koje se, između ostalog, protive mogućnosti otvaranja rudnika jadarita kompanije „Rio tinto“ u okolini Loznice.

Dodali su da se nadaju da će SANU „svojim znanjem i uticajem“ naći način da zaustavi „Projekat Jadar“ i geološka istraživanja.

Kuzović je naveo da će ambasadi Australije, odakle dolazi „Rio tinto“, predati zahtev da utiče na svoje kompanije i „dovede ih u red“.

Predstavnik Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji Zvezdan Kalmar izjavio je danas da su se članovi te organizacije okupili ispred SANU jer nisu pozvani da učestvuju u glavnom delu naučnog skupa o iskopavanju litijuma u okoloini Loznice.

„Naše udruženje neće imati priliku da govori u isto vreme kada budu govorili predstavnik Vlade Srbije i predstavnici strane kompanije ‘Rio tinto’ ili kada budu govorili takozvani naučnici, tu pre svega mislim na profesora (Mašinskog fakulteta u Beogradu Aleksandra) Jovovića koji je zapravo već duži period plaćen od strane ‘Rio tinta’ i koji u svojoj instituciji radi za ‘Rio tinto'“, kazao je novinarima Kalmar ispred zgrade SANU.

Kalmar, čija se organizacija protivi otvaranju rudnika u Jadru i Radjevini, naveo je da je koaliciji određeno „pet minuta“ obraćanja na sutrašnjem delu dvodnevnog naučnog skupa i pozvao je SANU da bude objektivna i dozvoli da se čuje „druga strana“.

„Kopanje litijuma u Jadru i Radjevini, ili bilo kom drugom mestu u Srbiji, dovešće do zagadjenja životne sredine, potpuno će da uništi poljoprivrednu sredine. Uništće reku Jadar, Drinu do Save a i snabedavanje vode u Mačvi će biti ugorženo. Dovoljno je samo da se dogodi samo jedan akcident“, naglasio je Kalmar.

On je naveo da je 2005. godine do danas Zakon o rudarstvu promenje tri puta i da je svaku put postajao gori, a da je trenutni zakon protivustavan jer dozvoljava da se cela Srbija pretvori u polje za istraživanje.

„Živimo u zemlji u kojoj ne važi vladavina prava, gde ljudima dolaze pored kuća ili na imovinu i kopaju im rude (…) Nema niko pravo, tu govorim o Vladi Srbije i predsedniku koji je preoteo ingirencije izvršne vlasti, da se ponašaju kao feudalni gospodar. Mi nismo kmetovi, mi smo gradjani i treba da budemo pitani o tome šta žele“, dodao je on.

Kalmar je naglasio da je gradjani moraju biti pitani da li žele da izgube 20.000 poljoprivrednih radnih mesta zarad 2.000 „sumnjivih“ i „destruktivnih radnih mesta“.

On je dodao da se nada da će se SANU posle ovog naučnog skupa „dovesti pameti“ i stati na stranu građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari