Protest "Jedan od pet miliona": Šarčević da snosi odgovornost zbog svoje bahatosti (VIDEO, FOTO) 1Foto: FoNet/Nenad Ðorðević

Pištaljke ispred Terazijske česme označile su početak dvedeset devetog protesta „Jedan od pet miliona“ u Beogradu. 

Osim okupljenih građana, pred početak protesta na platou su se našli i štandovi Pokreta slobodnih građana, a i dnevni list Danas predstavio je zainteresovanima novu akciju Klub čitalaca.

Na večerašnjem okupljanju, koje je počelo u 19 sati, a ne u 18 kao inače kako bi se izbegle vrućine, građanima su se obratili Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, student i jedan od organizatora protesta, portparolka Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Vesna Vojvodić Mitrović..

Protest "Jedan od pet miliona": Šarčević da snosi odgovornost zbog svoje bahatosti (VIDEO, FOTO) 2
Foto:A. Popović

Zahtev da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević snosi odgovornost zbog „svoje bahatosti i ogromnih problema u obrazovanju“ upućen je večeras sa 29. po redu protesta „Jedan od pet miliona“ u Beogradu, uz ocenu da o zemlji danas odlučuju „nosioci lažnih diploma i lažnih doktorata“.

„Šarčević je obećao da će u budućnosti, kada se uvede digitalna matura biti bolje – možda, ali ne sa njim“, poručila je večeras kod Terazijske česme portparolka Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Vesna Vojvodić Mitrović.

Prema njenim rečima, Šarčević je pokušao da zamagli svoju odgovornost i za poslednja dešavanja kod polaganja mature optuži niz ljudi.

„Moji đaci žele da odu iz zemlje, jer ne vide sebe u sistemu gde se vlada nepotizmom i lažnim diplomama“, rekla je Vojvodić Mitrović.

Ona je napomenula da se danas sa vrha vlasti u državi izgovaraju velike reči o brzoj digitalizaciji, dok istovremeno jedna petina škola nema uređen sanitarni čvor, a 550 škola je bez fiskulturne sale.

Prema njenim rečima, vlast šalje obećanja kao „sedativ“ kako bi umirila kritičku svest građana.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović najavio je da odpočinje potpisivanje peticije kako bi se smanjila količina rijaliti programa na televizijama i uveli programi za decu i maloletnike.

„Nećemo Zmaja od Šipova, već Jovu Jovanovića Zmaja. I nećemo Mikija iz Kupinova, već Mikija Mausa“, poručio je Manojlović.

On je istakao da je borba protiv sadašnjeg sistema vlasti „test normalnosti i zdravog razuma“.

„Mi ćemo uspeti, ali treba strpljenja. Ne sumnjajte, napravićemo normalnu zemlju“, rekao je Manojlović.

Jedan od najmlađih organizatora protesta „Jedan od pet miliona“, kako je predstavljen, Martin Bežinarević,  rekao je da će se uvek boriti da se njegovo i drugačije mišljenje čuje.

„Verujem da možemo da uspostavimo normalne institucije“, rekao je on.

Okupljeni su krenuli u protestnu šetnju noseći na čelu povorke veliki transparent „Jedan od pet miliona“.

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ izlepili su ulazna vrata Radio-televizije Srbije slikama gradjana, za koje su rekli, da su bili izloženi nasilju vlasti, takodje su ulazna vrata prekrili nalepnicama na kojima piše „Stop lažima – budi normalan“.

Jedan od organizatora protesta, Srđan Marković, rekao je da RTS-u izgleda okej kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić poziva na nasilje i dodao da je ta televizija „sluga režima“.

„Vi ste lažna narodna televizija i samo jedan šraf vlasti“, rekao je Marković.

On je poručio i da opozicija treba da nastavi sa bojkotom parlamenta.

Time je i okončan večerašnji protest uz poruku da se protesti nastavljaju i pozivom na naredno okupljanje.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/445049246052834/?notif_id=1561221525748542&notif_t=live_video_explicit

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari