Protest Obradovića i pristalica Dveri u Čačku tokom policijskog časa 1Foto:Beta/MILAN OBRADOVIC/DS (Arhiva)

Protest u Čačku predsednika Dveri Boška Obradovića i njegovih pristalica protiv vlasti u Srbiji je večeras završen oko 20.15 časova.

Policija nije reagovala, a učesnici protesta su rekli agenciji Beta da ih je kada su počeli da se razilaze policija zaustavljala na putu do kuće i legitimisala.

Protest na Obradovićev poziv je počeo u 18 časova na gradskom trgu u Čačku okupljanjem nekoliko desetina odbornika, članova, pristalica Dveri i građana.

Članovi Dveri su nosili transparente na kojima je pisalo „Probudi se“.

Posle protesta na trgu su Obradović i desetak članova Dveri dva sata išli centralnim ulicama noseći državnu zastavu, duvajući u pištaljke i trube, i skandirajući „Ua, Vučiću!“, „Vučići, lopove!“, „Dole vlada, dole Vučić!“.

Oni su rekli da su time hteli da podrže protest građana s prozora „Bukom protiv diktature“.

Obradović je na kraju protesta izjavio novinarima da je od večeras taj protest s prozora sišao na ulice i najavio sledeći u narednu subotu: protestnu biciklističku vožnju po Čačku.

Obradovića je podržalo nekoliko desetina odbornika Dveri, članova te stranke i građana koji su se odazvali na Obradovićev poziv na protest.

Među njima je i čačanski advokat Ivan Ćalović koji predvodi grupu građana koja je nedavno osnovana.

Na početku protesta okupljeni su 15 minita mirno stojali na trgu da bi „nemim protestom iskazali bunt“, a onda su krenuli gradskim ulicama duvajući u pištaljke i trube.

Učesnici protesta nosili su zaštitne maske i poštovali rastojanje, a na početku protesta nije bilo uniformisanih pripadnika policije.

Obradović je izjavio novinarima da je protest njegov „lični čin pobune protiv aktuelne vlasti i njenih dvostrukih standarda u vreme vanrednog stanja“ koje je, po njegovoj oceni, „zloupotrebljeno u predizborne svrhe jednog čoveka i vladajuće stranke“.

„Sve ono što važi za obične građane: da moraju poštovati zabranu kretanja u vreme policijskog časa ili će biti kažnjen drakonskom novčanom kaznom, to ne važi za aktiviste Srpske napredne stranke koji već nekoliko večeri upadaju u tuđe zgrade, donose tamo ozvučenje, baklje i s krovova tih zgrada napadaju svakog ko misli drugačije od ove vlasti“, rekao je Obradović.

Ocenio je da je to „jedna vrsta kontramitinga protiv gradjana koji mirno i dostojanstveno“ svoj protest iskazuju „Bukom protiv diktature“ – lupanjem u šerpe, duvanjem u pištaljke, zvišdanjem i uzvicima s prozora i balkona.

„Za mene policijski čas više ne postoji. Danas je sudija za prekršaje u Beogradu izjavila da za poslednjih nekoliko dana nije dobila nijednu prijavi policije za kršenje policijskog časa u Beogradu, a posebno ne za organizovane grupe koje orgijaju širom Beograda“, rekao je Obradović.

Dodao je da podržava građane koji protstuju u 20.05, ali da je uveren da od danas „pobuna izlazi i na ulice“ i za sledeću subotu najavio „bicklističku protestnu kolonu kroz Čačak“.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović apelovao je danas na sve građane da poštuju policijski čas i dodao da će policija intervenisati na svako kršenje ograničenja kretanja i okupljanja koja su na snazi zbog pandemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari