Protest opozicije: Javni servis postao razglas Vučića (FOTO, VIDEO) 1Foto: Miroslav Dragojević

Nekoliko hiljada ljudi, sa isto toliko pištaljki, uz zaglušujuće zvuke bubnjeva, ispunilo je večeras plato ispred RTS-a, ujedinjeni u jednom zahtevu.

Zahtev da javni servis, koji plaćaju iz sopstvenih džepova, izvešava objektivno i ravnopravno zastupa sve političke opcije, kako mu i nalaže slovo Zakona.

Na zgradi državne televizije svetlo je bilo upaljeno samo na četiri prozora, dok su svi ostali bili u mraku sa navučenim venecijanerima, što je ceo događaj obojilo izvesnom simbolikom.

Preko vrata servisa „svih građana Srbije“, bila je spuštena metalna zaštitna barijera. Zastave opozicionih stranaka, kojima je mahalo i staro i mlado, međusobno su se izmešale, dok su građani nosili transparente na kojima je pisalo „Protiv nenormalnog“, „Šta ludaci na vlasti zamrse, milioni glavom plate“, te odštampani logo televizije, koji je precrtan.

„Ostavke, ostavke“ i glasno negodovanje grmelo je u Takovskoj deset – poruke su upućene Draganu Bujoševiću, Nenadu LJ. Stefanoviću i Vladimiru Vuletiću.

Opozicioni lideri čije su partije organizovale protest stajali su zajedno – Dragan Đilas, Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Šutanovac, Vuk Jeremić, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Saša Janković, Sanda Rašković Ivić, Duda Ivković, Srbijanka Turajlić, Siniša Kovačević….

A pristalice udruženja „Šta radite bre“ Marka Bastaća, presednika opštine Stari grad, stigle su na protest biciklima. Okupljeni su izviždali Drugi dnevnik RTS u 19.30.

Kako Danas saznaje, organizatori protesta unapred su se dogovorili da neće biti obraćanja stranačkih lidera, kako nijedna opcija ne bi bila favorizovana.

Naime, obraćanje svakog lidera trajalo bi predugo, jer ih je jedanaestoro. Prvi se građanima obratio Rade Radovanović, novinar i kolumnista Danasa, koji je pozdravio okupljene građane prisećajući se vremena kada je radio kao novinar Radio Beograda.

– Ovo je nekad bila naša kuća, a onda su došli oni koji su rešili da nas oslobađaju i nazvali je Radio-televizija Srbije. To više nije naša kuća, ali će ponovo biti, poručio je on.

Radovanović je rekao da će se to desiti kada čelni ljudi RTS-a podnesu ostavke zbog brojnih primera neprofesionalnog izveštavanja.

– Podnesite ostavke jer ste objavili da je helikopter sa bebom bezbedno sleteo, podnesite ostavke jer 31. maja niste objavili ni reč o tome da neko davi novinare, jer ste dozvolili da jedan nosilac vlasti u emisiji Upitnik pokazuje slike maloletnika, jer ćete samo ostavkama ostvariti funkciju RTS-a a to je javni interes, naglasio je Radovanović, posle čega su okupljeni glasno skandirali „ostavke“.

Radovanović je naglasio da RTS trenutno nije ni javni servis, pa čak ni državna televizija, već „RTV RV – Radio-televizijski razglas Aleksandra Vučića“ što je masa dočekala uzvicima „UA“.

On je pozvao kolege da ne pristaju na ono što traže „on i njegovi“ a građane da izađu u dovoljnom broju na izbore i glasaju da „nas bude 51 odsto više“.

Jovanka Matić, medijska analitičarka, ocenila je u svom govoru da su mediji pristali da budu izborni plen.

„Pristali su da budu instrument kojim se vlada a ne instrument objektivnosti. Od početka višestranačja RTS koristi istu strategiju za izveštavanje o izborima, i svaki put u korist vlasti. Vlast se uvek predstavlja pozitivno a opozicija negativno, najvažnije je što se u informativnim emisijama prioritet daje onim temama koje daju pozitivnu sliku o rezultatima vlasti. Ono dakle, što naizgled nema veze sa izborima, a što utiče na to kako se birači opredeljuju“, poručila je Matić.

Zoran Gavrilović, iz Biroa za društvena istraživanja, izneo je podatke o neravnopravnom učešću vlasti i opozicije navodeći da je prema merenju njihove kuće „od 10.000 sekundi posvećenih Aleksandru Vučiću, samo 10 sekundi je bilo negativno“.

Dramaturg Siniša Kovačević je poručio da je RTS kuća koja bi trebalo da bude svetionik istine i demokratije.

„Ako je ovo kuća svih nas onda mora biti slobodna – neumoljivo ogledalo istine koje treba da stavljaju pred oči javnosti korupciju, prevare, glad, da ogoli laž. Kuća koja bi predsedniku ove zemlje morala da kaže – u narednih mesec dana nećemo vas pominjati po imenu nego samo po funkciji jer ste svoje ime dali jednoj izbornoj listi. Vi niste predsednik svih građana… Ovo je kuća koja ne izveštava o demonstracijama u okolnim zemljama, kuća za proizvodnju nacionalne anestezije“, poručio je Kovačević.

Rade Veljanovski iz PSG je takođe zamerio RTS na privilegovanom pristupu lideru najveće stranke SNS Vučiću „samo vam je jedna opcija jedna ličnost u fokusu, od njega ste napravili svetog Aleksandra Vučića.

Večerašnji protest su, azbučnim redom, organizovale: Demokratska stranka, Levica Srbije, Narodna stranka, pokret Ne davimo Beograd, Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Pokret protiv Diktature, Socijaldemokratska stranka, udruženja „Šta radite bre“ i stranka Zajedno za Srbiju. Bio je ovo prvi skup opozicije u izbornoj kampanji za Beograd, a povodom izbornih uslova vezanih za pravednije izveštavanje.

Predstavnici opozicije imali su juče sastanak sa rukovodstvom RTS, ali nije postignut dogovor. Predstavnik PSG Rade Veljanovski je juče nakon sastanka rekao da su predstavnici opozicije na sastanku izrazili svoje nezadovoljstvo radom javnog servis,a koji prema njihovom mišljenju već duže vreme krši zakon o javnim medijskim servisima, kao i novinarske profesionalne i etičke standarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari