Protesti u senci knjige 1

Osvajanje startnih pozicija za neka izbore u najavi u Novom Pazaru traju.

Kampanja započeta za prošlogodišnje izbore za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), nastavljena je i nakon konstituisanja. Politički rivali u bošnjačkom korpusu ne štede se u međusobnim optuživanjima, prozivanjima i pogađanjima ko je bio, jeste i biće „beogradski vazal“. Arhive, od devedesetih na ovamo, ponovo su otvorene.

U ovom gradu nema građanskih protesta, iako ništa bolja situacija nije u odnosu na druge gradove u Srbiji. Građanski protesti ovde nemaju tradiciju. Bez obzira na to, nedavno je generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj, rekao da njegovu partiju „veoma raduju protesti građana, koji traže smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

– SDA, ni na koji način, ne podržava SNS i pažljivo pratimo tek započeto ispoljavanje demokratske svesti i razvoja situacije u Beogradu. Već više godina SDA organizuje proteste, kojim ukazuje na obespravljenost Bošnjaka i neprijateljski odnos aktuelnog režima prema Bošnjacima i Sandžaku – naglasio je Škrijelj i dodao, da, ukoliko se stanje ne promeni „bilo koji izbori ne mogu biti slobodni, demokratski i regularni“ i da će ova stranka vrlo brzo javnosti predstaviti svoja konkretna rešenja za status Sandžaka.

Ova izjava mnogima je delovala nelogično jer SDA Sandžaka sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) i SNS predvodi lokalnu vlast u Novom Pazaru. Za Škrijelja je to „rezultat opredeljenja da se obezbede stabilne skupštinske većine, imune na ucene malih i stranaka sa sedištem u Beogradu“.

Na ovo je reagovao predsednik Gradskog odbora SNS i narodni poslanik Nikola Jolović i ocenio da je to još jedan dokaz da su „SNS i predsednik Vučić na pravom putu“.

– Narod je prepoznao pravu politiku, politiku mira i stabilnosti koju SNS vodi u Raškom okrugu. Tvrdnja funkcionera SDA, da su na lokalnom nivou u koaliciji sa SDP i da sa nama nemaju ništa, ne pije vodu, smešne su i žalosne – istakao je Jolović. On je dodao da je njegova stranka veoma bitna u vođenju Novog Pazara i da im imponuje što smetaju „tako velikim strankama kao što je SDA Sandžaka“. Narodni poslanik Jolović postavio je i pitanja, ako je SNS mala stranka iz Beograda, kako bez nje ne može da se formira većina u Novom Pazaru u poslednja tri izborna ciklusa i zašto velika SDA Sandžaka ne može sama da osvoji 24 odbornička mandata i samostalno vlada gradom.

Ovo varničenje između koalicionih partnera na lokalnom nivou i priča o nepostojanju građanskih protesta, ostalo je u senci rasprava o novoj knjizi Vojislava Šešelja „Novopazarski kralj heroina Rasim LJajić“, nastavku političkog obračuna sa potpredsednikom Vlade Srbije i trenutno najpopularnijim bošnjačkim liderom Rasimom LJajićem.

Predsednik Stranke za Sandžak (SZS) Fevzija Murić, na konferenciji za novinare, najoštrije je osudio „orkestriranu kampanju“ protiv svog koalicionog partnera na lokalnom nivou LJajića, koju vodi Muamer Zukorlić u saradnji sa ratnim zločincem Vojislavom Šešeljom“.

– Nakon što je izgubio borbu za BNV, isfrustriran što ne može da se dokopa vlasti u Novom Pazaru, Muamer Zukorlić nastavlja sa nedemokratskom kampanjom kakva nije viđena ni devedesetih – ocenio je Murić. On je dodao da Zukorlić „ne bira sredstva niti reči za televiziju, da li su nacionalnih ili lokalnih frekvencija, šta će da kaže i neistine i laži koje plasira, čak i pretnje na poslednjem nastupu na Sandžak televiziji, ne samo prema LJajiću, nego, praktično, prema svima koji su u vlasti u ovom gradu. To je za najoštriju osudu“. Predsednik SZS pozvao je političke partije i nevladine organizacije da se „mobilišu i pruže otpor, nedemokratskom i necivilizacijskom ponašanju Muamera Zukorlića i Vojislava Šešelja“.

Sadržaju Šešeljeve knjige bilo je posvećeno obraćanje novinarima potpredsednika SDP Huseina Memića. On je ocenio da je kampanja Šešelja i Zukorlića protiv LJajića „bolest koja traje godinama“ i da je „trenutna hajka jedini način da se Zukorlić dočepa vlasti, jer je svestan da LJajića i Ugljanina na izborima nikada ne može da pobedi“. Memić je naglasio da je velika satisfakcija, što je sve optužbe na račun lidera SDPS osudila celokupna javnost u Srbiji, a posebno u Novom Pazaru.

Udruženo delovanje predsednika i narodnih poslanika SRS i Stranke pravde i poverenja (SPP), Vojislava Šešelja i Muamera Zukorlića, protiv potpredsednika Vlade Srbije i lidera SDPS Rasima LJajića, ima odjeka i u srpskoj zajednici u Novom Pazaru. Zbog toga je više od hiljadu Srba iz ovog grada potpisalo je otvoreno pismo upućeno Šešelju.

U pismu navode, da su građani Srbije i Novog Pazara, po nacionalnosti Srbi, a po vaspitanju ljudi i lideru radikala su poručili da ne žele „da ratuju njegove ratove“. Potpisnici pisma traže da ih više ne brani „tako što napadate naše komšije, ljude sa kojima živimo i radimo. Novi Pazar je mali grad i ovde se svi znamo“ i da je izabrao pogrešnog čoveka od koga bi ih branio.

„Sve ovo što radite, izaziva veliku uznemirenost u srpskoj zajednici u Novom Pazaru. Ovako ste branili Srbe u Hrvatskoj, u BiH, na Kosovu. Znamo dobro kako danas žive ti ljudi, tako da smo, sa punim pravom, zabrinuti sada kada čujemo da ste počeli da branite i nas“ – navodi se u pismu i ocenjuju da su od Šešelja i njegove politike imali dosta štete tokom devedesetih godina i ne žele da se to vreme vrati, jer „ne želimo da živimo u getu, da ratujemo Vaše ratove, ne želimo da smo predmet vaših obračuna“ i ovakvim napadima „podstičete etničke podele, a ta politika je u našem gradu doživela poraz“.

Srbi iz ovog grada od Vojislava Šešelja zahtevaju da prestane da ih brani, jer im to ne treba i niko od toga neće imati koristi i da ne širi mržnju u njihovo ime. O optužbama predsednika SRS na LJajićev račun na lokalnim elektronskim medijima i portalima, ali i na društvenim mrežama vodi se žestoka rasprava, puna optužbi i prozivki.

Zukorlić: Ispitati Šešeljeve optužbe

Komentarišući tvrdnje pojedinaca da stoji iza knjige Vojislava Šešelja o Rasimu LJajiću, lider SPP Muamer Zukorlić je izjavio da je u pitanju tipično skretanje pažnje sa suštinske teme, a to je sadržina. „Svako da su optužbe tipa finansiranje i saradnje besmislene. Moja politika je savršeno jasna, ona je dijametralno različita politika od Vojislava Šešelja, a pogotovo priča o finansiranju je smiješna. Ti navodi nisu tačni, i to nije suština teme. Suština je da se prvi puta dešava u savremenoj povijesti ove zemlje da se za jednog visokog funkcionera u ovom slučaju ministra i potpredsjednika Vlade, objavi knjiga od oko hiljadu stranica sa optužbama najgoreg kriminala a prije svega pokroviteljstva nad trgovinom narkoticima. Kada se nešto tako desi, tema ko je poručio je, ko je finansirao je potpuno besmislena. Suština teme je da se sve to procesuira i ispita“, poručio je Zukorlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari