PSG: Poštovati LGBT prava svaki dan 1

Odbor Pokreta slobodnih građana za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost zatražio je danas od države da se prava LGBTI osoba poštuju svakog dana i suštinski.

Kao što osobe manjinskih seksualnih orijentacija imaju iste obaveze prema državi kao i ostali građani, tako država mora da im garantuje odsustvo diskriminacije i sva druga prava i slobode tako da ni po čemu ne budu uskraćeni u odnosu na druge, navodi se u saopštenju.

To zahteva borbu protiv predrasuda kada i gde je najteže, a ne samo omogućavanje izlaska na ulicu jednom ili dva puta godišnje, ističe PSG.

U saopštenju se navodi da LGBTI osobe u Srbiji često nisu u mogućnosti da steknu adekvatan pravni status od čega im zavise brojna prava kao što je dobijanje ličnih dokumenata, mogućnost zaposlenja, otvaranja računa u banci, ostvarivanje zdravstvene zaštite, ali i prava koja proističu iz ozvaničenja zajednice života.

Pokret slobodnih građana smatra da svako ima pravo na ozvaničenje zajednice života, a time i priznavanje prava na sticanje zajedničke imovine, mogućnost nasleđivanja partnera, kao i posećivanja partnera koji se nalazi u bolnici, zatvoru ili drugoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari