PSG, SMS, LDP i Nova stranka ne prave koaliciju 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Pokret slobodnih građana, Stranka moderne Srbije, Liberalno-demokratska partija i Nova stranka ne prave novi opozicioni blok – saglasni su sagovornici našeg lista koji komentarišu napise koje su poslednjih dana plasirali pojedini mediji, da je na pomolu novo udruživanje opozicije.

Sagovornici našeg lista potvrdili su da su se predstavnici četiri stranke sastali, ali su odbacili nagađanja o formiranju koalicije.

Kako za danas navodi prvi čovek Nove stranke Zoran Živković, koju je na sastanku predstavljao predsednik Saveta te partije Aris Movsesijan, nema govora o bilo kakvim konsultacijama, već su četiri stranke liberalne orijentacije pozvane na sastanak jedne takve fondacije.

– Sve četiri partije su liberali i mi smo članice Liberalnog kluba jugoistočne Evrope. To su sastanci koji su redovni, (održavaju se) par puta godišnje. Svi bi da se učlane, a neki već i jesu članovi Liberala Evrope. To je kao što imate narodne partije, socijaliste, zelene, tako imate i liberale. To nije nikakva priča o bilo kakvom ujedinjenju. Već sam rekao: apsolutno ne sa onima čiji predsednik zvan ili nepozvan ide da šenluči na Vučićevoj proslavi nakon pokradenih izbora. Kakav crni LDP – naglašava Živković.

On dodaje da Nova stranka ima dobru komunikaciju sa Pokretom slobodnih građana, a da li će tu biti nešto više, videće se u narednim nedeljama i mesecima.

Kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura kaže za Danas da je tačno da SMS razgovara sa apsolutno svima na političkoj sceni koji žele sa njima da razgovaraju, te da je istina da su se predstavnici četiri stranke videli, na inicijativu NVO Regional koja promoviše liberalne vrednosti.

– Samo smo se videli. To je jedan najneformalniji mogući oblik viđanja i iza toga nema proizvoda koji je ovih dana prezentovan u javnosti. Ne postoji koalicija, posebno ne saradnja koja je usmerena protiv rada nekih drugih struja u opoziciji, pošto je takva vest u stvari izašla, da se mi okupljamo kao pandan opoziciji iz bivšeg Saveza za Srbiju koja se u međuvremenu pregrupisala. Takve vrste razgovora nije nikada bilo, niti će ikada biti. Ako SMS bude pristao na bilo kakvu saradnju sa bilo kim, to sigurno neće biti upereno protiv ostatka opozicije, ma gde da se oni nalaze. Promovisaćemo neki budući program i to je to – ističe Macura.

Podsetimo, četiri političke organizacije na nedavnim parlamentarnim izborima izašle su na četiri različite liste. Pokret slobodnih građana na izbore je izašao samostalno i osvojio 1,6 procenata glasova. Stranka moderne Srbije učestvovala je na izborima kao deo koalicije Ujedinjena demokratska Srbija, koju su pored nje činili još Srbija 21, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanski front i Građanski demokratski forum. Oni su zadobili poverenje od jednog procenta izašlih birača. Nova stranka u izbornu trku ušla je zajedno sa Zelenom strankom, pod geslom „Nek maske padnu“ i osvojili su 0,2 posto glasova. Liberalno-demokratska partija na izborima je dobila 0,3 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari