PSG zahteva da Zagorka Dolovac pokrene postupak zabrane rada Srpske desnice 1Foto: Beta/Miloš Miškov (Arhiva)

Pokret slobodnih građana (PSG) uputio je danas zahtev Republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac da hitno pokrene postupak zabrane rada političke organizacije „Srpska desnica“ pod vođstvom Miše Vacića zbog, kako su naveli, nasilnog, diskriminatorskog i protivustavnog delovanja.

„Javno izrečene pretnje Miše Vacića da će se obračunati sa ‘izdajnicima iz naših redova koji šuruju sa Šiptarima’ i da će takve predstavnike Srba proterati iz Bujanovca, kao i najnovijom izjavom upućenom gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću da je ‘došao da ga protera iz Šapca’ i da će ga ‘izložiti u zatvoru, da ga gledaju i da ga pljunu svaki dan’ predstavljaju dovoljan osnov za zabranu rada ove političke organizacije“, ocenio je PSG.

Kao obrazloženje svog zahteva, PSG se pozvao na Ustav Srbije koji kaže da „Ustavni sud može zabraniti samo ono udruženje čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje“.

„Iz tog razloga zahtevamo hitnu reakciju Zagorke Dolovac da u skladu sa članom 80. Zakona o Ustavnom sudu pokrene postupak zabrane rada ‘Srpske desnice'“, istakao je PSG.

Taj pokret je ocenio da „nastavak višegodišnje prakse ćutanja“ Zagorke Dolovac u tom slučaju predstavlja dokaz da je „pravni sistem države Srbije na izdisaju, a građanski rat u koji vlast uz pomoć svojih satelita gura društvo sve izvesniji“.

Vacić je na stranačkom obraćanju u Šapcu poručio Nebojši Zelenoviću da će kao Austrougari završiti u Drini, da se pakuje jer će biti proteran u zatvor, a potom dodao da će se u Šapcu napraviti zatvor kako bi Zelenović u njemu bio izložen i pljuvan svakog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari