Pušica - "izvorni naprednjak" blizak Selakoviću 1Foto: Twitter

Milorad Pušica je dobro poznat Paraćincima. Godine 2016. aktivno je učestvovao u kampanji Srpske napredne stranke za lokalne izbore.

Bio je predsednik Nadzornog odbora Srpske fabrike stakla, nakon što je fabriku preuzela „ekipa“ trgovaca oružjem, koji su kupili udeo od kontroverznog bugarskog tajkuna Cvetana Vasileva.

Tokom pomenute kampanje pojavljivao se na javnim tribinama, a lokalni SNS koristio je i službena vozila „staklare“, navodi za Danas Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin i zamenik predsednika Demokratske stranke, odgovarajući na naše pitanje kakva su iskustva Paraćinaca sa Pušicom, za koga Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, tvrdi da stoji iza izvoza mina iz fabrike Krušik u Ukrajinu.

Pojedini izvori s političke scene Srbije kažu da je Pušica „rođeni Prijepoljac“ i karate reprezentativac iz vremena SFRJ, da je član Glavnog odbora SNS i da je blizak Nikoli Selakoviću. U društvu Selakovića obratio se na skupu naprednjaka u Prijepolju 2016. Izvori Danasa naglašavaju da je Pušica u SNS „od osnivanja stranke“.

Pušica je, podsetimo, za Danas demantovao tvrdnje Marinike Tepić. Kako je istakao, „nemam ništa sa tim“.

Paunović za naš list kaže da se sa Miloradom Pušicom susreo na ručku nakon izbora 2016, kada je u Paraćinu formiran saziv lokalne vlasti bez „naprednjaka“.

– Naš susret nije bio neprijatan, Pušica nije upućivao nikakve pretnje ili tome slično. Metaforično govoreći, „igrali smo poker“ na tom ručku, odnosno verbalno smo se nadmudrivali, a on je tvrdio da se „odlično kotira u samom vrhu SNS“. Kasnije se Pušica sukobio sa Dušanom Adamovićem, takođe članom Nadzornog odbora „staklare“. Smatralo se da je to sukob dveju struja unutar SNS – Pušice, predstavnika takozvanog „izvornog SNS-a“, i Adamovića, koji je slovio za čoveka bliskog Izvršnom odboru SNS. Radnici „staklare“ imaju loša iskustva sa tim naprednjacima, što pokazuje i podatak da je gotovo 300 njih izgubilo posao, ističe Saša Paunović.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, pre dve godine sukob „dva tabora“ u SNS odrazio se i na Srpsku fabriku stakla. Kako objašnjavaju, Adamović, član Izvršnog odbora SNS, držao je „bugarsku stranu“, tvrdeći da do otkupa duga fabrike od bugarskih partnera nije došlo i da će se sve regulisati kroz stečaj, a drugu „struju“ je predvodio Pušica, koji je tvrdio da su dugovi od bugarskog konzorcijuma Glass Industry i Rubin, koji je u Srbiji predstavljao Cvetan Vasilev, otkupljeni, da ih je otkupio Petar Crnogorac i da su to ogleda kroz sastav Nadzornog odbora, koji je postavio Crnogorac. Navedene bugarske firme su u stečaju, a na sajtu Agencije za privredne registre i dalje se navode kao većinski vlasnici „staklare“.

Neizvesna konačna sudbina fabrike

Prema dostupnim podacima na sajtu Agencije za privredne registre, aktuelni članovi Nadzornog odbora Srpske fabrike stakla u Paraćinu su Zoran Vučković, Dušan Adamović i Georgi Madžharov. Krajem februara evidentirane su ostavke Milorada Pušice i Svetozara Crnogorca, oca vlasnika firme Tehnoremont, za koju predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao i da je prodavala mine iz Krušika poljskoj kompaniji Natan, ističući da nijedna pošiljka mina srpske proizvodnje nije otišla u Ukrajinu, kako to tvrdi bugarski portal Armsvoč. U proteklih nekoliko godina nekoliko puta je proglašavan pa poništavan stečaj „staklare“. Konačna „sudbina“ te fabrike i dalje je pod znakom pitanja.

Aleksandrovič: Bili bismo zahvalni na srpskom oružju

Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič rekao je za TV N1 kako zna da Ukrajina nije imala vojnotehničku saradnju sa Srbijom prošlih godina.

„Kada sam rekao da ne postoji zabrana na isporuku oružja Ukrajini, to je istina, s druge strane, svaka zemlja odlučuje da li želi ili ne želi da sarađuje sa Ukrajinom. Bili bismo zahvalni Srbiji da srpsko oružje završi u Ukrajini“, rekao je Aleksandrovič, ocenivši da se oružje često isporučuje preko drugih zemalja i različitih firmi. Za nas je važno da se Ukrajina brani, imamo pravo na samoodbranu i koristimo svaku priliku da dobijemo podršku međunarodnih partnera za to“, naglasio je ukrajinski ambasador, prenosi FoNet.

Uredba o centralizaciji

Marinika Tepić je u utorak pokazala i kopiju navodnog predloga „Uredbe o grupaciji, odbrambena industrija Srbije“. Prema njenim rečima, to je način da se sve fabrike naše namenske industrije integrišu u jednu – „Grupaciju odbrambena industrija Srbije“, kojom bi, kako piše, upravljala Vlada Srbije a preko Saveta, odnosno da bi se centralizovala trgovina oružjem u „rukama naravno ljudi iz Srpske napredne stranke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari