Putin "nije otkazao", ali niko ne zna kad će doći 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

„Neverovatna pisanija u listu Danas da je ruski predsednik Vladimir Putin ‘otkazao’ srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću. To nema nikakve veze sa stvarnošću i jeste potpuna i neodgovorna izmišljotina“, poručio je juče putem Tvitera ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je to rekao povodom nezvaničnih saznanja našeg lista iz diplomatskih izvora da Putin u oktobru neće posetiti Beograd, kako je ranije u više navrata javno najavljivao Vučić.

Ambasador je, takođe, naveo da su predsednici Rusije i Srbije „u stalnom i sadržajnom kontaktu i uvek međusobno koordinišu svoje poteze“.

„Čim dođe vreme, sve će biti zvanično obelodanjeno“, dodao je Bocan-Harčenko.

Samo dan ranije iz ambasade Rusije u Beogradu za portal Nova.rs istakli su da „nemaju informaciju o tome da će njihov predsednik u oktobru boraviti u srpskoj prestonici, iako se o tome već dugo govori u srpskoj javnosti“.

Nova.rs je takođe objavila, pozivajući se na izvore iz Srpske pravoslavne crkve, da Putin „gotovo sigurno“ neće prisustvovati ceremoniji osvećenja Hrama Svetog Save u Beogradu 20. oktobra, kada se slavi i Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Podsetimo, predsednik Srbije je u junu tokom boravka u Moskvi kazao: „Putin je potvrdio da u oktobru dolazi u Srbiju. Biće to veličanstven događaj, kada budemo otvarali Hram Svetog Save. To će biti i dani koji će potvrditi zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u Drugom svetskom ratu.“

Sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova ocenili su i „Rusima svakako nije po volji nedavno približavanje Srbije pozicijama Sjedinjenih Američkih Država u spoljnopolitičkom domenu, što je naročito došlo do izražaja prilikom nedavnog potpisivanja sporazuma u Beloj kući, o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine“.

Kao potvrda te teze može se navesti i nedavni tekst ruskog lista Pogled (Vzgljad), bliskog Kremlju, u kojem se veoma kritički piše o Vučiću i njegovom „sedenju na dve stolice“, a negativno se ocenjuje i mandatarka za sastav nove Vlade Srbije i dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

Pogled između ostalog navodi da biografija Ane Brnabić u sebi „otkriva proizvod zapadnog inkubatora“.

„Pobednici Hladnog rata pobrinuli su se za obrazovanje sebi lojalnih elita za bivše socijalističke zemlje. Poenta nije ni u tome da je obrazovanje stekla u Americi i Velikoj Britaniji, a zatim radila u svojoj domovini kroz posebne programe Evropske unije i Sjedinjenih Država. Sve je mnogo komplikovanije: među njenim mestima rada nalazi se američka Agencija za međunarodni razvoj (jedan od instrumenata uticaja Stejt departmenta), čije su aktivnosti u Rusiji ugašene 2012. Takođe je bila član takozvane Trilateralne komisije, osnovanog transnacionalnog tink-tenka, čiji je prvi predsednik bio Rokfeler“, navodi ruski list.

Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, ocenjuje za Danas da su odnosi Srbije i Rusije u „velikoj meri zahladneli, što je bilo očigledno i u medijskom tretmanu ruske pomoći tokom pandemije“.

– Postoje određeni nesporazumi, što je možda i izazvano činjenicom da je ruski uticaj generalno oslabio na Zapadnom Balkanu. Najnovije približavanje SAD i Srbije, pre svega u kontekstu diversifikacije energetskih izvora, sigurno da smeta Rusiji, ali sama diversifikacija je nešto što EU takođe zahteva od Srbije – pre svega oko izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom. Dakle, to je nešto što će se izvesno desiti, i u principu je protivno ruskim interesima, ali u svakom slučaju ne može da se spreči. Međutim, ne mislim da će prestati ruska podrška u UN, pošto Rusija tu ne brani samo interese Srbije, već i svoje sopstvene dugoročne interese. Takođe, ne mislim da će Srbija odjednom preći Rubikon vezan za deklaracije i restriktivne mere EU prema Rusiji, sigurno ne u ovom momentu, pošto rešenje za Kosovo još nije izvesno, smatra Novaković.

Putin "nije otkazao", ali niko ne zna kad će doći 2

Borko Stefanović, potpredsednik Stranke slobode i pravde i bivši zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije, smatra da srpsko-ruske odnose „neće pokvariti ni dvoličnost naših vlasti, pored toga što je naš strateški cilj članstvo u EU.

– Mi moramo razvijati odnose i sa Rusijom, Kinom i SAD, ali mi smo Evropa i to mora biti težište naših aktivnosti i glavni cilj. Rusija će zastupati svoje interese u SB UN, kao i dosad. Sankcije su svakako nešto što mi u Srbiji poznajemo po zlu i ne verujem u tu meru bilo gde. Verujem da će Srbija nastaviti sa tom politikom neuvođenja sankcija Rusiji. Našu vlast to svakako ništa ne košta jer i onako ne želi da uđemo u EU, pošto ne ispunjavaju uslove i nisu nijedno poglavlje otvorili, ukazuje Stefanović.

Medeni mesec Beograda i Vašingtona

List Pogled ocenjuje i da su Beograd i Vašington sada „na medenom mesecu“. „To je zbog činjenice da je Tramp iz izborne velikodušnosti nametnuo Srbima i kosovskim Albancima sporazum koji je bio koristan samo Srbima: on kotrlja situaciju u pokrajini godinu i po dana i privremeno uklanja nekoliko bolnih pitanja za Srbiju. Ali treba biti vrlo optimističan ili uopšte ne poznavati kosovske Albance da bi verovao da će ovaj neočekivani poklon Sjedinjenih Država biti vredan bilo koje vreme. Najverovatnije će se situacija u regionu uskoro vratiti u normalu – u hroničnu krizu“, smatra taj list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari