Rada Trajković: Crkva bojkotovala Vučićevu posetu 1Foto: FoNet/ AP

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji potpuni je promašaj pre svega zato što je Srpska pravoslavna crkva potpuno bojkotovala njegov dolazak.

Simptomatično je da je vladika Teodosije, ali i najveći deo monaštva za vreme Vučićevog boravka na Kosovu, izašao sa Kosova. A zna se da je pravoslavna crkva upravo odigrala presudnu ulogu u opstanku Srba posle 1999. godine, nakon povlačenja institucija. I taj nedostatak prisustva crkve umnogome je umanjio značaj Vučićeve posete, jer je njihovo odsustvo zapravo rezultat loših Vučićevih rezultata, slažu se Srbi sa Kosova u izjavama za Danas.

Rada Trajković, predsednica NVO Evropski pokret, smatra da je Srpska pravoslavna crkva vidljivim odsustvom tokom predsednikovog dolaska pokazala svoj jasan stav o njegovoj poseti, a zna se da je upravo crkva svih ovih godina imala značaj institucije koja radi na očuvanju stanovništva na KiM. Osim toga, kako navodi Trajkovićeva, crkva je zaslužna i za prikupljanje materijala koji govori o zverstvima nad Srbima, ali i svega onog što danas čini pregovarački kapital Srbije.

Ona smatra i da je nedostatak Vučićeve posete Kosovu i to što je ona organizovana u okvirima pristalica Srpske liste, odnosno Srpske napredne stranke.

– Stvarati jedinstvo bez bilo kog drugog Srbina koji nije član SNS, ili Srpske liste je nešto što ne samo da je ružno, već je i nekorisno. Osim toga, poseta nije mogla da prođe bez izrugivanja velikoj tragediji koju su Srbi na Kosovu doživeli gubeći jednog od najznačajnijih lidera, Olivera Ivanovića, u smislu da je on odlučio koja će ulica nositi njegovo ime. Zar njegovo ime nije trebalo da ponese ulica u kojoj je ubijen i u kojoj je proveo čitav svoj život, kaže Trajkovićeva i dodaje da je Vučić i tokom odavanja počasti Ivanoviću napravio još jednu sopstvenu promociju u prisustvu nevenčane Oliverove supruge Milene, ali bez njegove najbliže rodbine – sestre, brata, dece.

Rada Trajković objašnjava da „ne razumem dobro zašto je Milena sebe stavila u tu poziciju pored Vučića. NJu nema potrebe bilo ko da brani, jer je ona na jedan način bila promovisana i odbranjena samim tim što je bila Oliverova žena“ i dodaje da je „Vučićev miting najavljivan kao istorijski samo pokazao da je to skup sile i pritisaka, jer se zbog atmosfere u kojoj je organizovan naposletku nije znalo ko podržava predsednika, i ko je tu došao kako bi sačuvao posao“.

Sagovornica Danasa kaže i da je Vučićev govor bio izuzetno mračan i depresivan i da je nakon njegovog odlaska ostao jedan veliki nemir u smislu bezbednosti među ljudima sa Kosova, posebno među onima u okolini Drenice.

– Nije samo novac koji predsednik obećava Srbima sa Kosova važan. Uostalom, i taj novac pre nego što uđe u upotrebu mora da prođe kroz odluke Milana Radojičića, koji suštinski odlučuje o tom novcu i šta će koja firma da radi. Mora da se zna da je sve radove na Kosovu preuzela Srpska lista i albanske firme, dok su srpski preduzimači morali da napuste Kosovo, kaže Trajkovićeva i dodaje da je posebna priča Institut za ekologiju koji je Vučić posetio i u koji je uloženo milion dinara. Tom institutu lokalno stanovništvo, ali i mladi kojima je on namenjen, ne mogu ni da priđu jer u njemu odsedaju ljudi bliski vlasti iz Beograda, ili bliski Radojičiću.

I Marko Jakšić iz pokreta Srba s Kosova Otadžbina ocenjuje da je Vučićeva dvodnevna poseta Kosovu bila čist marketing u kome predsednik nije odgovorio ni na jedno važno pitanje .

– Nije odgovorio u kojoj državi Srbi sa Kosova žive, kako se zove njihova država, kakva je budućnost Severa Kosova, da li će predati taj deo Velikoj Albaniji ili neće. Vrteo je neke floskule i to je razlog zašto nije bilo aplauza. Moj glavni utisak je da taj govor i nije bio namenjen Srbima sa KiM, već čelnicima nekih velikih zapadnih zemalja, kaže Jakšić i dodaje da je „osnovni utisak predsednikove posete da nijedan crkveni velikodostojnik nije došao da ga pozdravi, što govori da će teško imati njihov blagoslov pri odlučivanju o budućnost sa Kosova“.

Poput svojih kolega iz opozicije Goran Bogdanović, poslanik SDS u Skupštini Srbije, smatra da je predsednik Srbije svoj govor, koji je, kako je sam tvrdio dugo pisao, ponovo iskoristio u obračunu sa opozicijom koju je nazvao izdajnicima, umesto da ih pozove na državno jedinstvo.

– Nakon odlaska predsednika sa Kosova ostaje pitanje zašto nam sve ovo treba. Ni strašnije propasti, ni većeg veličanja predsednika. Što se samog Vučićevog govora tiče, koji je najavljivan kao istorijski sa pažljivo biranim rečima, ništa novo nismo čuli, osim da je on neustrašivi čovek koji brani Srbe sa Kosova. Očekivalo smo da nam kaže dokle se stiglo sa pregovorima i da nam da bar obrise budućeg rešenja, ali ništa. Utisak je da Vučić u stvari želi odlaganje rešenja za Kosovo, kaže Bogdanović, primećujući da je „Vučić ipak nešto novo rekao, a to je da je Milošević bio veliki državnik, dok su sadašnji opozicionari veliki izdajnici koji su Miloševića i generale isporučili Hagu“.

Podrška beogradskih naprednjaka

Beograd – Gradski odbor Beograd Srpske napredne stranke, sa svih 17 opštinskih odbora, saopštio je da pruža nedvosmislenu i potpunu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u njegovim nastojanjima da se konačno reši višedecenijsko pitanje južne srpske pokrajine, prenosi FoNet. Tokom svoje dvodnevne posete Kosovu i Metohiji predsednik Vučić poneo se kao odgovoran državnik, u čijem fokusu su bili mir, stabilnost i bolja budućnost za sve građane, ocenili su naprednjaci Beograda. U saopštenju SNS se navodi da su se lideri opozicije umesto da osude blokade i ugrožavanja bezbednosti Srba na KiM i Vučića, „naslađivali, izvrgavali ruglu i napadali sopstvenu državu“. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari