Radikali traže Centar za društvena i humanistička istraživanja u Novom Sadu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Srpska radikalna stranka (SRS) zatražila je danas od Pokrajinske vlade da osnuje Centar za društvena i humanistička istraživanja u Novom Sadu.

Taj centar bi zbrinuo i pružio potreban prostor za rad mnogobrojnim istraživačima iz ovih oblasti naučnog istraživanja, navela je u saopštenju za javnost pokrajinska poslanica radikala Marina Nedeljković.

„Naučnici i istraživači pred kraj svake godine strepe da li će im ugovori na matičnim institucijama biti produženi, a mnogi od njih se žale na neadekvatne uslove, proceduralne probleme u promeni zvanja i loše koncipirano finansiranje. Podsećamo i da drugi grad po veličini u našoj državi nema istraživački centar koji bi pokrio potrebe i rad istraživača iz oblasti društvenih i humanističkih nauka“, kazala je ona.

Dodala je da društvene i humanističke nauke možda nisu tako profitabilne kao one koje su posvećene tehničko-tehnološkom napretku društva, ali ako se zanemari taj segment ljudskog života i obrazovanja „neće biti nikakvo čudo ako nas, za koju godinu, u potpunosti preplave specijalci sa instant privatnih fakulteta i novokomponovani kvazi-stručnjaci“.

„Kritičko mišljenje je, danas, u srpskom društvu i politici praktično svedeno skoro na nulu. Umesto diskusija i sučeljavanja političkih stavova i argumenata u Narodnoj skuštini imate čisto jednoumlje i jednolične literarne sastave na nivou osnovne škole, čija je jedina svrha da iskazuju divljenje stranačkim liderima. Ni u Skupštini AP Vojvodine i skupštinama opština i gradova nije mnogo drugačija situacija“, ocenila je Nedeljković u pisanoj izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari