Foto: Medija centar

Dragan Đilas deo je jednog miljea prevaziđenog političkog delovanja, centralističkog donošenja odluka, netransparentnog uvođenja javno-privatnog partnerstva (setimo se samo Bus plus sistema), isključivanja građana iz političkog života. To što se on danas čini čak i kao bolja opcija od trenutne političke opcije, svojevrsni je paradoks ove gradske vlasti. Podsetiću vas da su građani protestovali i protiv njega i protiv njegovih homofobnih ispada i protiv rasističkog raseljavanja, diskutabilnih odluka oko rekonstrukcije bulevara ili mahinacija sa javnim gradskim prevozom. Zaboravite spasioce, potrebni su nam informisani, zainteresovani i građani uključeni u bavljenje gradom, kaže za Danas Radomir Lazović, aktivista Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, objašnjavajući stav Inicijative prema bivšem gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, koji se pominje kao kandidat opozicije na predstojećim beogradskim izborima.

* Ukoliko vaši glasovi u Skupštini grada budu potrebni za izglasavanje Đilasa za gradonačelnika, hoćete li ga podržati?

– Zbog ozbiljnih optužbi i činjenice da je aktuelna vlast duboko kriminalizovana, otvoreni smo za saradnju sa opozicijom posle izbora, ali samo kako bismo naterali postojeću vlast da snosi odgovornost za svoja dela. Jako je bitno da ovi ljudi odgovaraju jer na taj način štitimo grad od sličnih prevara. Moramo pokazati da ovakve mahinacije ne mogu proći u našem gradu. Zato bi, uostalom, prvo pitanje za sve građane kada donose odluku o tome za koga će da glasaju trebalo da bude da li će politička opcija koju biraju sarađivati sa naprednjacima, i na taj način im omogućiti da se operu. Drugo pitanje je koja politička opcija teži da uveća obim javnih usluga koji bi bile dostupne svim građanima i koja želi aktivne građane upravo da bi oni bili brana potencijalnoj ponovnoj uzurpaciji naših gradskih resursa.

* Da li ste spremni da sarađujete sa opozicijom oko zahteva za fer izborne uslove i da li vas je do sada neko oko toga kontaktirao?

– Nije nas niko kontaktirao, ali smatramo da je ovakva saradnja neophodna i voleli bismo da do nje dođe. Na osnovu poslednjih nekoliko poteza vladajuće garniture, stiče se utisak da u njihovim redovima postoji izvesna doza nelagode, ako ne i panike u vezi s beogradskim izborima. To za opozicione aktere znači dve stvari, prvo, da postoje šanse da ova ekipa konačno bude oduvana, ali i da će se oni grčevito boriti za ostanak na vlasti, što znači da ne možemo isključiti mogućnost izbornih manipulacija za koje moramo biti spremni. Stoga, prva stvar je kontrola upisa u birački spisak i dogovor opozicije oko kontrolora na biračkim mestima.

* Hoćete li imati kandidata za gradonačelnika i ko će to biti? Ili ćete kao SNS izaći sa timom?

– To je taktičko pitanje koje ne menja suštinu da kao Inicijativa ne verujemo u lidere, vođe i spasioce. Nudimo građanima mogućnost da se uključe i da zajedno utičemo na to kako se naš grad razvija, a kandidati na listi će biti građani i stručnjaci koji žele da se se suprotstave politici uzurpacije javnih resursa zarad bogaćenja pojedinaca o trošku građana.

* Koju opciju na izborima smatrate najvećom konkurencijom?

– Apstinente. Nadam se da je jasno da se ne bavimo kombinacijama oko kolona. Mislimo da bi najveći doprinos koji možemo da damo promeni ove vlasti, ali i promeni načina bavljenja politikom bio animiranje novih ljudi, onih koje su političari svesno držali dalje od ključnih tema razvoja grada, onih kojima su namerno ogadili politička pitanja kako im ne bi smetali u dilovima.

Odbrana javnih dobara

* Koje su tri glavne teme na kojima ćete graditi kampanju?

– Osim ostalih, odbrana javnih dobara, komunalna i lokalna životna pitanja i uključivanje građana u planiranje grada. Nedavno smo izdali brošu „Kako se borimo“ u kojoj smo detaljno opisali namere Inicijative. Pored ovih pitanja bitan deo naše kampanje biće otpor samovolji moćnika koji uzurpiraju javne resurse, replicirajući na druge krajeve grada istu matricu koja je ekonomski i urbanistički štetna po građane, a po kojoj se sprovodi Beograd na vodi. To se dešava od blokova i komšiluka gde se ignorišu zahtevi građana da se ne gradi na zelenim površinama, preko obala koje misteriozno postaju građevinsko zemljište, do većih gradskih tema kao što je štetna defakto privatizacija deponije u Vinči i gradnja spalionice koja će još više zagaditi Beograd a „isušiti“ gradski budžet.