Rakić: Znali smo da ćemo snositi posledice bojkota 1

Tačno je da ćemo u nekoliko opština ostati bez stranačkih prostorija koje smo do sada koristili. Reč je o lokalima koji su u vlasništvu lokalne samouprave i javnih komunalnih preduzeća kojima upravljaju predstavnici režima.

U tim sredinama naći ćemo nove stranačke prostorije, koje neće biti ni u kakvoj vezi sa vladajućom partijom i u kojima ćemo nastaviti sa našim radom, kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, komentarišući tvrdnje pojedinih medija da je DS izbačen iz svojih prostorija u nekoliko gradova.

Naša sagovornica ističe: „Znali smo i ranije, u trenutku kada smo donosili odluku o bojkotu lažnih izbora, da ćemo na ovaj način snositi posledice od strane Vučićevog režima.“

– Odluka o bojkotu je bila teška, ali jedina ispravna, jer se nismo vodili stranačkim, već javnim interesom. Uvereni smo da je od najvećeg značaja za naše društvo da se potpuno ogoli autokratski režim i pošalje jasna poruka kako domaćoj, tako i međunarodnoj javnosti, da u Srbiji ne postoje uslovi za demokratiju i normalan politički život, ističe Rakić.

Zamenica predsednika DS ukazuje: „Odlučili smo da organizujemo stranku da finansijski ne zavisi od države, niti od tajkuna.“

– Upravo uspostavljamo nov model finansiranja po kome će Demokratsku stranku malim donacijama finansirati njeni članovi i građani.  Namera nam je da po prvi put u Srbiji napravimo potpuno transparentan, nezavisan i održiv način finansiranja jedne političke stranke i da na ličnom primeru pokažemo kako se odgovorno upravlja finansijama, poručuje Dragana Rakić.

Podsetimo, pojedini mediji, uključujući list Blic, naveli su nedavno da DS izbacuju iz prostorija u Nišu, Beogradu i Novom Sadu. Kako je objavio Blic, izvršitelji su, između ostalog, popisivali inventar i imovinu DS u centrali stranke, u Nušićevoj ulici u Beogradu.

Potpredsednik DS Dragoslav Šumarac, koji se protivi politici aktuelnog predsednika stranke Zorana Lutovca, izjavio je da su demokrate u problemima jer „imaju dugove, izvršitelje za vratom, a nemaju poslanike“.

– Ispoštovali smo bojkot, kao i naši poslanici. Negde je uspeo, negde nije. Očigledno da ćemo sada imati problema, mi smo stranka koja ima te velike dugove, bio je značajan taj priliv po osnovu broja poslanika. Moraćemo sami sada to da rešavamo, tako da smo očigledno tu najveći teret podneli. Najveću žrtvu smo podneli i finansijski, a pogotovo po broju poslanika koje smo imali, kazao je Šumarac u emisiji „15 plus 15 minuta“, koju emituje portal Južne vesti.

„Struja“ u Demokratskoj stranci koja je protiv Lutovca zakazala je unutarstranačke izbore za 26. septembar.

Demanti niških demokrata

Niški DS demantovao je za portal Južne vesti da su izbačeni iz stranačkih prostorija. Oni su naglasili da sami napuštaju prostorije, da nisu više zakupci kuće u Ulici Alekse Nenadovića u Nišu i da će „nove prostorije naći kad popusti epidemija“. Član povereništva stranke u Nišu Vladimir Milošević izjavio je za Južne vesti da su demokrate početkom marta saznale da je prethodno gradsko rukovodstvo promenilo ugovor, pa je zakupac pomenute kuće postala „neka nevladina organizacija“. „Te prostorije nisu više prostorije DS. Nismo više tu, ali niko nas nije izbacio, to su privatne prostorije, nisu gradske. I da nije promenjen ugovor, doneli bismo odluku da izađemo odatle“, objasnio je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari