Rašković Ivić: Zadovoljna sam što se DSS vratio mojim političkim pozicijama 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Zadovoljna sam što je Demokratska stranka Srbije došla na moje političke pozicije vezano za saradnju opozicije i raskidanje koalicija sa Srpskom naprednom strankom. To je moja satisfakcija.

No, šta je bilo bilo je, ali neistine o mom isključenju neću trpeti. Nadam se da će Miloš Jovanović sa tim da prestane. Nikom nije u interesu, sem naprednjacima, da se ovaj front otvara, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, bivša predsednica DSS, a sada potpredsednica Narodne stranke Vuka Jeremića. I Miloš Jovanović, sadašnji predsednik DSS, smatra da nije vreme da se otvara front među opozicionim strankama u trenutku kada Srpska napredna stranka i predsednik Srbije „pripremaju predaju“ Kosova.

„DSS ne želi da se bavi opozicionim kolegama, već potezima SNS vlasti, koje pripremaju predaju Kosova i Metohije. U trenutku kada se urušavaju sve institucije u državi i vlast koncentriše u rukama jednog čoveka, neumesno je komentarisati odnose u opoziciji“, navodi Jovanović za Danas.

Međutim, upravo je Jovanović prethodnih dana pokrenuo polemiku ko je kriv što je DSS ušao u koaliciju sa naprednjacima u čak 14 opština, koje su nedavno raskinute. Predsednik DSS objasnio je, naime, da od kada je on predsednik stranke, nijedna lokalna koalicija sa SNS-om nije napravljena, a da dok je bio v. d. napravljena je samo u Kosjeriću. Prema njegovim rečima, svih 13 koalicija sa naprednjacima formirano je u vreme dok je predsednica DSS bila Sanda Rašković Ivić.

Rašković Ivić priznaje da dok je ona bila predsednica, DSS je formirao nekoliko koalicija sa naprednjacima sa kojima se ona nije slagala i da je to bio razlog zbog čega je podnela ostavku.

„Času je prelila koalicija na Vračaru, gde je bilo očigledno teško izigravanje izborne volje građana i muljanje s naprednjacima. Posle su oni nastavili da prave koalicije, ali ja sam digla ruke, jer je bilo jasno da me spremaju za odstrel. Jovanović je sve to aminovao kad je došao na mesto v. d. predsednika DSS, pa posle šefa stranke. Čak su na Predsedništvu potvrdili koalicije. U međuvremenu pre godinu dana za vreme njegovog mandata napravljena je koalicija u Kosjeriću, a odbornici DSS u Grockoj glasali su da Neša dr Stefanović bude proglašen za počasnog građanina“, objašnjava za Danas potpredsednica Narodne stranke.

U nedavnom intervju za Danas Miloš Jovanović na pitanje da li se sada, nakon raskida koalicije sa naprednjacima, slaže sa stavom isključenih kolegama iz DSS da je koalicija sa naprednjacima na Vračaru bila pogubna po stranku, naveo je da se sa njihove strane radilo o najjeftinijem politikanstvu. „I dan-danas ne znam zašto je na primer Vračar važniji od Čačka? Tadašnji napadi na DSS, osim što su bili krajnje neprincipijelni, imali su potpuno drugu pozadinu i usledili su nakon odluke stranke da na predsedničke izbore izađe sa svojim kandidatom – dr Aleksandrom Popovićem, a ne da podrži tuđeg kandidata Vuka Jeremića“, objasnio je Jovanović. NJegov stav je i da se Raškovićeva sama isključila iz stranke, jer je javno rekla da neće poslušati odluku Predsedništva da se Đorđe Vukadinović isključi iz poslaničkog kluba DSS-a.

Komentarišući izjavu o samoisključenju Rašković Ivić kaže da su takvi kao što je Miloš Jovanović od nje pokušali da naprave krpu.

„Milošu Jovanoviću nije dosta što sam ga pre dve godine pozvala da se vrati u stranački život, pa mi je posle ‘zahvalio’ potpisivanjem pisma koje od mene pravi stranog plaćenika zato što sam se zalagala za zajedničkog kandidata opozicije i bila protiv koalicija sa SNS. Bio je Jovanović i među onima koji su glasali za moje isključivanje, o kome je prvi javio Informer“, napominje Rašković Ivić i dodaje da je pritisak da izbaci Vukadinovića iz poslaničkog kluba postojao zbog toga što je on javno zastupao zajednički nastup opozicije i kritikovao koalicije sa SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari