Raspisani izbori u četiri opštine, deo opozicije razmišlja o bojkotu 1Foto: Savez ZA Srbiju / twitter (Arhiva)

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković donela je odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština opština Lučani, Kula, Kladovo i Doljevac, za 16. decembar, na osnovu Zakona o lokalnim izborima i Zakona o lokalnoj samoupravi, saopšteno je iz njenog kabineta.

Odluka o raspisivanju izbora u ovim lokalnim samoupravama stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku“, kada počinju da teku i rokovi za obavljanje izbornih radnji.

Izbori u opštinama Lučani, Kula, Kladovo i Doljevac biće u nadležnosti organa za sprovođenje izbora na osnovu odredaba Zakona o lokalnim izborima, navedeno je u saopštenju.

Na vest o raspisivanju lokalnih izbora u četiri navedene opštine reagovao je opozicioni Savez za Srbiju saopštenjem u kome se navodi da su izbori u Kuli, Kladovu i Doljevcu nelegalno raspisani.

Dodaje se da su izbori u Lučanima redovni, ali da je vlast uz njih raspisala i izbore u još tri opštine, što pokazuje da je „Srpska napredna stranka u panici usled jačanja Saveza za Srbiju“

U ovim opštinama, tvrdi SZS, nisu postojali uslovi za vanredno raspisivanje izbora, već su oni veštački napravljeni. Ovo nezakonito igranje životima i novcem svih građana u ovim opštinama pokazuje da aktuelna vlast misli samo na svoje interese.

„Pitamo da li će neko iz vlasti snositi odgovornost za nepotrebno trošenje novca svih građana na održavanje vanrednih izbora koji su raspisani iz uskih stranačkih interesa SNS.“

U saopštenju se navodi da Savez za Srbiju ozbiljno razmišlja o tome da li izlazak na izbore u ove tri opštine (Kladovo, Kula, Doljevci) znači davanje legitimiteta nelegalnom raspisivanju vanrednih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari