Rasprava o amandmanima na Zakon o planiranju na ivici fizičkog incidenta 1Foto: FoNet/mgsi

Rasprava o amandmanima na izmene Zakona o planiranju i izgradnji u Skupštini Srbije protekla je na ivici incidenta i fizičkog obračuna između poslanika Srpske radikalne stranke i ministarke građevinarstva i saobraćaja Zorane Mihajlović.

Radikali su gotovo tri sata optuživali ministarku da je špijun i izdajnik, da radi protiv interesa države i da je zato krajnje vreme da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić skloni iz vlade. Ministarku su više puta častili i epitetima “lopuža –lopovska“, a poklonili su joj i roze pamučne gaćice kako bi, kako su objasnili, upotpunili njen gardarober. Odgovor ministarke bio je da je to gola radikalska laž, a to je pisalo i na transparentu koji je pokazala sa ministarskog mesta u parlamentu. Radikali su transparent pocepali.

Polemiku je otpočela Vjerica Radeta koja je ocenila da se Zakon o planiranju i izgardnji menjao do sada 14 puta i da ga je nemoguće popraviti bilo kakvom ispravkom i da su zato radikali kroz amandmane tražili brisanje svih 54 člana tog zakona. Naprednjaci su u odbrani ministarke Mihajlović naveli da su njeni rezultati vidljivi i da ne mogu da prihvate optužbe da je izdajnik.

Poslanica SNS Katarina Rakić ocenila je da amandmani SRS “briše se” nemaju smisla, ali i da su dosadašnje izmene zakona dale rezultate, jer su dovele do povećanja broja građevinskih dozvola i da Srbija sada ima 53.642 otvorenih gradilišta.

Uzvratila je Vjerica Radeta, poslanica SRS, napominjući da Rakić ima ličnog razloga da brani ministarku Mihajlović.

“U viziji Zorane Mihajlović Katarina Rakić je budući direktor Koridora Srbije, a njen muž direktno od Zorane dobija dozvole za prevoz. Zato se poslanica Rakić pojavljuje u Skupštini samo onda kada treba da brani ministarku“, rekla je Radeta, dok poslanica SNS ništa od svega nije demantovala.

Reagovao je šef naprednjaka Aleksandar Martinović koji je ocenio da radikali vode lični rat sa Zoranom Mihajlović i Katarinom Rakić i da to ne doprinosi demokratskom karakteru parlamenta.

“Hoćete li da navodimo imena poslanika iz vaše poslaničke grupe čije supruge rade ovde u parlamentu ili u nekim drugimn državnim organima. To nema nikakvog smisla, rekao je Martinović, dodajući da u SNS nema izdajnika srpskog naroda, već postoje ljudi samo različitih pogleda.

Radeta je odgovorila da je jedina zasluga Mihajlović „Behtel gde je budžet oštećen za 300 miliona evra“ i da je „javna tajna u Srbiji da je Zorana špijun u Vladi Srbije“.

Martinović je uzvratio pitanjem „šta je izdala Zorana Mihajlović, tako ste tvrdili i da je Vučić izdajnik. Šta je to Vučić izdao? Tako ste tvrdili da Vučić samo što nije potpisao neki papir kojim se odriče suvereniteta na Kosovu i Metohiji. Gde je taj papir?“

Martinović je odgovorio i na komentare da je juče imenovan na sedmu funkciju – člana Saveta Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i ponovio da ta funkcije nije plaćena i da se tog posla prihvatio „zato što želi da pomogne univerzitetu i srpskom narodu u južnoj srpskoj pokrajini.

Nakon više od tri sata slušanja radikalskih optužbi ministarka Mihajlović je rekla da nema namere da se pravda za svoj privatni i poslovni život, jer sve što su radikali izrekli je laž.

”Prva laž je da smo američki ambasador i ja za Moravski koridor uzeli 300 miliona evra, jer nije bilo ni jedne kineske ponude. Lažete da sam špijun. Postoje institucije u ovoj državi, pa doikažite to. Nemam nikakve veze sa tim što je jedan direktor jednog preduzeća primio mito i tamo je gde mu je mesto. Mene ne traži nijedan sud, vas traže sudovi i sve što ste do sada izgovorili o meni i o mom radu je laž. Sve inspiracije koje imate ne mogu da izbrišu nijedan kilometar izgrađenih puteva i pruga za koje je zaduženo moje ministarstvo. Isto ste radili i pre dvadeset godina i izvlačili pištolje na studente. Podnesite krivične prijave“, rekla je Mihajlović, dok su radikali negodovali zbog toga što je ministarka prekoračila vreme za diskusiju.

Predsedavajući parlamenta zbog nastale tenzije u skupštinskoj sali odredio je petominutnu pauzu u kojoj je iz ministarske klupe raširen transparent ”radikalske laži“, na koje su radikali prišli do Zorane Mihajlović gde je nastala prepirka, uz upozorenje predsedavajućeg radikalima da se vrate u skupštinske klupe.

Ni nakon pauze i pokušaja strasti se nisu smirile, jer je Radeta ocenila da nijedan ministar nije do sada nikada izgovorio toliku salvu laži na račun jedne poslaničke grupe. Radikal Milorad Mirčić obavestio je ministarku Mihajlović da su joj radikali pripremili jedan fini poklon, koji možda neće biti po ukusu ministarke. On je poslanicima pokazao velike roze pamučne gaćice na tufne, a poslanica radikala Ružica Nikolić iako je zaradila dve opomene uspela je da poklon preda ministarki.

Usledila je ponovo pauza u kojoj je ministarka Mihajlović novinarima u skupštinskom holu rekla da je morala da odgovori na radikalske laži, ali da nasilje koje se zatim dogodilo nije očekivala.

„To što su radikali dobacivali ne mogu ni da ponovim, a onda su mi prišla tri poslanika SRS Vjerica Radeta, Filip Stojanović i Ružica Nikolić i nasrnula na mene. To je nedopustivo. Kako se to zove? Izvinite šta još treba da se desi da mi kažemo da je došlo do nasilja u Parlamentu“, pitala je Mihajlović i rekla da će nastaviti da se bori protiv nasilja svake vrste, kao što je to do sada uvek činila.

Nakon pauze šef skupštinskih naprednjaka Aleksandar Martinović pokušao je da bude glas razuma. Zamolio je ministarku i radikale da sednicu vrate u normalne tokove kako ne bi bacili senku na posetu Aleksandra Vučića Drvaru i Mrkonjić gradu. On je zamolio predsedavajućeg da povuče opomene koje je izrekao radi povratka na civilizovanu raspravu. Da je rasprava daleko od civilizacijskog duha pokazala je još jedna petominutna pauza koju je predsedavajući bio prinuđen da izreekne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari