Različite reakcije na susret vlasti i opozicije na FPN-u 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Udruženje „Jedan od pet miliona“ saopštilo je danas da je dijalog vlasti i opozicije, koji se održava na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, poželjan ali da je došao kasno.

„Još jednom jasno kažemo da bez ispunjenja svih tačaka proizašlih iz preporuka stručne komisije nema slobodnih izbora. Nećemo šargarepe, hoćemo ispunjenje zahteva u protivnom pozivamo na aktivan bojkot“, navelo je to udruženje.

To udruženje je navelo da dijalog mora biti transparentan jer se tiče svih građana Srbije a ne samo političkih opcija koji učestvuju u izbornoj trci.

„Opozicija je učestvovanjem na ovim sesijama pokazala da je otvorena za dijalog i razgovor na temu implementacije preporuka stručnog tima… Odstupanja od bilo koje tačke preporuka stručnog tima značilo bi smanjiti već minimalne granice za normalno funkcionisanje izbornog procesa i medija. Sve tačke preporuka prihvaćene od strane političkih opcija, sindikata i drugih potpisnika Sporazuma sa narodom, moraju biti ispunjene“, dodaje se.

Udruženje je ocenilo da samo sređivanje biračkog spiska, administracije i izbornog procesa, bez dovoljnog prisustva u medijima daje minimalan, ili nikakav efekat na izbore.

„Napominjemo da mediji koji su kontrolisani sedam godina, uključujući sve medije i nacionalne frekvencije koje su u privatnom vlasništvu, kroz kratko vreme i dijalog od nekoliko sesija nije moguće otvoriti za sve strane mišljenja u ovom društvu, stoga je bojkot jedina trenutna opcija“, navodi se u saopštenju.

DJB: Sastanak vlasti i opozicije na FPN ilustruje raspad demokratskog parlamentarnog sistema

Pokret Dosta je bilo (DJB) ocenio je danas da sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPN) „ilustruje sav raspad demokratskog parlamentarnog sistema u Srbiji“, te da je jedini forum za raspravu o načinu ispunjenja opozicionih uslova Narodna skupština.

„Sastanak bivše i sadašnje vlasti Dragana Đilasa i Nebojša Stefanović u organizaciji i pod pokroviteljstvom ‘odabranih’ nevladinih organizacija pokazuje punu dubinu kolonijalnog statusa Srbije“, naveo je DJB u saopštenju za javnost.

Navodi se da se pitanje uslova za fer i slobodne izbore „ne sme i ne može“ rešavati unutar „kružoka nevladinog sektora kome je zajednička odrednica mantra da ‘EU nema alternativu'“.

DJB je poručio da Savez za Srbiju (SZS) „nije jedina opozicija u Srbiji“, kao i da jedan od osnivača SZS-a Dragan Đilas „nije lider opozicije“.

SMS pozdravila dijalog vlasti i opozicije i izrazila nadu da će se u budućnosti voditi u Skupštini

Stranka moderne Srbije (SMS) pozdravila je današnji dijalog predstavnika vlasti i dela opozicije i izrazila nadu da će se dijalog „u budućnosti voditi u Skupštini Srbije“.

„Uskoro nas očekuje početak jesenjeg zasedanja Narodne skupštine, te se nadamo da će se dijalog proširiti i na sve ostale predstavnike vlasti i opozicije, da će se odigravati javno, transparentno i u instituciji koja je za to predviđena“, naveo je SMS u saopštenju za javnost.

Dodali su da im je drago što je dijalog otvoren, „pa makar i van institucija“.

„Od prvog dana zagovaramo dijalog o fer izbornim uslovima i jednakom pristupu medijima sa nacionalnom frekvencijom između predstavnika vladajuće većine i opozicije. Drago nam je što je dijalog otvoren, pa makar i van institucija i tek nakon šest dugih meseci“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari