Reljić: Pregovore vratiti u UN 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Kompromis na Kosovu je moguć, ali ne „po diktatu“ Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izjavio je FoNetu novinar i sociolog Slobodan Reljić i objasnio da Vašington ima unapred određen stav da ne treba voditi računa o srpskom interesu.

„Važno je da Srbija ima aktivan odnos prema kosovskom pitanju i da razume da su njeni neprijatelji sve slabiji, a da su oni koji je podržavaju u međunarodnim odnosima sve jači“, ocenio je Reljić u okviru serijala Kosinus.

On je novinaru Milenku Obradoviću rekao da se termin zamrznuti konflikt koristi radi diskvalifikacije politike koja je suprotna onome što zagovara predsednik Republike Aleksandar Vučić. Prema Reljiću, trebalo bi u stvari zamrznuti način vođenja politike koju je Vučić nasledio od svog prethodnika na čelu Srbije. On se protivi eventualnoj ideji razgraničenja i smatra da je to način za predaju Kosova.

„Ovo što radi predsednik je očigledno predavanje Kosova i to je protivno i međunarodnom pravu i Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) 1244 i Ustavu Srbije“, tvrdi Reljić, uveren da je razgraničenje „varka za javnost“. Prema Reljićevom stavu, Brisel nije dobro mesto za pregovore o Kosovu, zbog čega bi Srbija trebalo da se zahvali Evropskoj uniji (EU) i Euleksu i problem Kosova vrati u UN. Nije zrelo ni za međunarodnu konferenciju, konstatovao je Reljić, koji smatra da Srbija nema nikoga u EU da joj pomogne, dok u UN postoje uslovi da se pregovori vode u pravcu pozitivnog rešenja za Srbiju. On se protivi tome da Srbija prihvati članstvo Kosova u UN, jer smatra da bi to bilo direktno poništavanje svih pregovaračkih pozicija srpske strane. Odbacuje i ideju o referendumu o Kosovu, verujući da takvo izjašnjavanje nije potrebno i da bi služilo za manipulaciju.

„Referendum nije potreban. Sam predsednik, kada nije u fazi ruženja naroda, priznaje da su i Crkva i narod protiv onoga što on nudi kao rešenje. Ovde bi referendum mogao samo da bude pokušaj manipulacije narodnom voljom“, tvrdi Reljić. Za njega je Kosovo osnova srpskog identiteta i vezivno tkivo nacije.

„Bez Kosova mi smo gomila. Mi smo nacija zato što postojimo po dubini i zato što imamo Svetog Savu, cara Dušana i Karađorđa. Bez tog vezivnog tkiva, mi nismo ništa“, ukazao je Reljić. On je ocenio da svi narodi na svetu imaju priče i junake oko kojih se okupljaju. Mi imamo kosovski zavet i bez njega bismo izgubili svaku moć kao društvena grupa. Posle toga nemamo ni razloga da budemo zajedno, možemo da se raziđemo svuda po svetu, zaključio je Reljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari