Rešenjem Upravnog suda okončani lokalni izbori u Požarevcu 1Foto: M.V.

Prošle nedelje Upravni sud u Beogradu  odlučivao je o dve žalbe podnešene od strane liste „GG“ Dosta je bilo-suverenisti“ iz Požarevca.

Požarevački „Suverenisti“ u žalbama naveli su niz nepravilnosti, tokom i posle, glasanja na dva biračka mesta u Mesnoj zajednici Burjan, koji su 28. juna ponovljeni.

Kompletan izborni materijal sa tih biračkih mesta GIK Požarevac prosledio je Upravnom sudu na uvid.

Nakon pregledanja dostupnog materijala ovaj sud naložio je „Suverenistima“ da dostave dodatnu  dokumentaciju, kako bi doneli konačnu odluku.

Nakon dobijanja tražene dokumentacije Upravni sud je odlučio da obe žalbe budu odbaćene iz formalno-proceduralnih razloga.

Kordinator i prvi na listi požarevačkih „suverenista“, Slobodan Vasić vidno nezadovoljan odlukom Upravnog suda kaže da je ta odluka totalno nepravedna.

– Odbili su nam žalbe iz formalnih razloga. Dostavljajući dopunsku dokumentaciju nismo je elektronski potpisali i Upravni sud je, samo, zbog toga odlučio da nam žalbe budu odbačene, što je non sens. Sud se nije bavio suštinom, jer da se bavio,žalbe bi bile usvojene, jer kada se u kutijama nađe sam jedan glasački listić viška, odmah se poništavaju izbori na tom biračkom mestu. U našem slučaju u kutijama na dva biračka mesta nađena su 11 glasačkih listića viška, što je bio neoboriv argument za poništavanja tih izbora. Sud je iz nekih razloga odlučio drugačeje, ne znam iz kojih, tako da smo ostali bez jednog odborničkog mandata, a sam tim i mogućnosti da samostalno formiramo odbornički klub u novom sazivu gradskog parlamenta – ogorčen je Vasić.

Nakon dobijanja rešenja od strane Upravnog suda kojom su obe žalbe „Suverenista“ odbačene, GIK Požarevac je proglasio konačne rezultate lokalnih izbora u Požarevcu.

GIK je u ponedeljku na svojoj sednici usvojio Izveštaj o sprovedenim izborima, koji će proslediti Skupštini na usvajanje.

Kako smo saznali iz GIK-a, konstitativna sednica Skupštine grada Požarevca održaće se polovinom avgusta, gde će se nakom usvajanja Izveštaja o sprovedenim lokalnim izborima, verefikovati mandati novih odbornika.

Na istoj sednici izabraće se novi predsednik Skupštine i njegov zamenik, kao i sekretar iste i nekoliko komisija neophodnih za rad novog saziva lokalnog parlamenta.

Od istog izvora saznali smo da će se nova Izvršna vlast izabrati na sednici novog saziva gradske skupštine, najverovatnije, održati u septembru.

U novom sazivu lokalnog parlamenta SNS će imati 49 odbornika, sledi SPS sa 13, „Suverenisti će imati četri odbornika a manjinska stranka, „Vlaška stranka Most, dva odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari