Režimski napisi deluju najviše na pristalice vlasti 1Foto: N1

Stalni napadi medija bliskih vlasti na lidere opozicionog Saveza za Srbiju ne utiču značajno na pad ili porast rejtinga i vidljivosti opozicije, ali učvršćuju negativan stav prema opoziciji kod onih koji su inače naklonjeni vlasti i koji u potpunosti veruju u ono što čuju i pročitaju.

To kažu sagovornici Danasa odgovarajući na pitanje da li svakodnevni negativni tekstovi u tabloidima bliskim vlasti i prilozi na privatnoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom „Pink“ „spuštaju“ ili pak „dižu“ vidljivost i rejting opozicije.

Jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas podneo je prijavu protiv urednika dnevnog lista Informer, što je ponovo izazvalo da se o njemu u udarnim terminima i vestima na televiziji Pink objavljuju prilozi s jakim negativnim kontekstom, kao i brojni tekstovi u štampi.

Politički analitičar Duško Radosavljević za Danas kaže da dobra nema kada neko o vama stalno piše ili govori loše, ali da takvo ponašanje medija bliskih vlasti ne može znatno uticati na lošiji rejting opozicije, koliko ona sama nema konzistentan plan rada i program koji će privući građane.

– Javnost je odavno oguglala na takve natpise, a mislim i da mnogi koji to slušaju ili čitaju ne veruju baš svemu što im se servira, te su takvi napadi postali i kontraproduktivni. Ti medijski sadržaji služe za čitanje partijskim aparatčicima da imaju materijala za „pljuvanje“. Ozbiljnog političara to ne može da ugrozi osim što može od nerviranja da dobije čir – smatra Radosavljević. On ukazuje na to da mediji koji napadaju opoziciju to rade na pogrešnim temama, a ne na onim na kojima Savez za Srbiju može biti kritikovan, a to su njihovi stavovi i programska načela, čemu čelnici Saveza sami kumuju i doprinose.

Prema rečima naših sagovornika, jedna od posledica takvih napada je i to što može da izazove revanšizam nad onima koji to rade kada ova vlast ode.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za naš list kaže da tekstovi u tabloidima podižu negativnu vidljivost opozicije kod čitalačke publike koja je već protiv opozicije.

– Oni učvršćuju negativan stav kod mahom antiopozicionih glasača, što u uslovima male izlaznosti na izborima odgovara vlasti. Tabloidi imaju svoju publiku koja sledi njihov rezon i pogled na svet i to indirektno šteti opoziciji na jedan paradoksalan način. Naime, negativna kampanja protiv vlasti u opozicionim medijima ne motiviše tako masovno – zaključuje on.

SZS: Ukinuta presuda protiv SNS

Beograd – Savez za Srbiju saopštio je juče da je sudija Trećeg osnovnog suda u Beogradu ukinula sopstvenu presudu od 12. septembra, kojom je obavezala Srpsku naprednu stranku da Draganu Đilasu isplati 300.000 dinara, sa troškovima postupka, na ime naknade štete zbog povrede ugleda i časti. U saopštenju se dodaje da je time prihvaćen predlog Srpske napredne stranke za vraćanje u pređašnje stanje, koji je bio obrazložen „izostankom zbog državničkih obaveza njenog zastupnika Aleksandra Vučića“. Ova odluka suda je skandalozna, jer SNS kao pravno lice ima nekoliko ovlašćenih zastupnika, ne računajući angažovane advokate, a da ni za jednog od njih nije dostavljen nijedan dokaz o razlozima sprečenosti, ukazuje Savez za Srbiju, prenosi FoNet. Savez ukazuje i da je sudija odbila da izradi pisano rešenje o vraćanju u pređašnje stanje na koje bi Dragan Đilas mogao da uloži žalbu, zbog čega je podnet zahtev za njeno izuzeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari